4350 diáklány kap ingyen betétet a Vöröskereszttől

Már nem csak a szegényebb országrészekben probléma a menstruációs szegénység, Budapestről is érkeztek jelzések a Magyar Vöröskereszthez. A szervezet idén 4350 általános iskolás lánynak juttatnak el ingyen higiéniai termékeket, próbálva enyhíteni a problémán.

A helyzet nyugatabbra is elkeserítő, Nagy-Britanniában minden 10. iskoláslány érintett, 137 700 kamasz hiányzott már iskolából, mert nem volt pénze betétre. Arról pedig 68 százalék beszélt, hogy a menstruációja miatt nem tudott rendesen figyelni az órákon.

Magyarországon ilyen felmérés nem készült, de szakértők szerint nálunk is jelentős probléma a menstruációs szegénység, Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese azt mondta a hvg.hu-nak: „Erről a témáról nehéz felméréseket készíteni, jelenleg legfeljebb csak a lányok körében előforduló gyakoribb iskolai hiányzásokból tudunk rá következtetni”, de igyekeznek kidolgozni egy anonim kérdőíves felmérést is. 

Magyarországon ugyanakkor az is probléma, hogy a fiatal lányok sokszor nem tudnak kivel tabuk nélkül beszélgetni a menstruációról és a nővé érésről, és ez sokszor szorongáshoz vezet. (hvg.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.