4350 diáklány kap ingyen betétet a Vöröskereszttől

Egészségügy
2019 április 30., 07:20

Már nem csak a szegényebb országrészekben probléma a menstruációs szegénység, Budapestről is érkeztek jelzések a Magyar Vöröskereszthez. A szervezet idén 4350 általános iskolás lánynak juttatnak el ingyen higiéniai termékeket, próbálva enyhíteni a problémán.

A helyzet nyugatabbra is elkeserítő, Nagy-Britanniában minden 10. iskoláslány érintett, 137 700 kamasz hiányzott már iskolából, mert nem volt pénze betétre. Arról pedig 68 százalék beszélt, hogy a menstruációja miatt nem tudott rendesen figyelni az órákon.

Magyarországon ilyen felmérés nem készült, de szakértők szerint nálunk is jelentős probléma a menstruációs szegénység, Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese azt mondta a hvg.hu-nak: „Erről a témáról nehéz felméréseket készíteni, jelenleg legfeljebb csak a lányok körében előforduló gyakoribb iskolai hiányzásokból tudunk rá következtetni”, de igyekeznek kidolgozni egy anonim kérdőíves felmérést is.

Magyarországon ugyanakkor az is probléma, hogy a fiatal lányok sokszor nem tudnak kivel tabuk nélkül beszélgetni a menstruációról és a nővé érésről, és ez sokszor szorongáshoz vezet. (hvg.hu)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.