Hiába perelte be a párizsi ügyészség az Airbnb-t

külföld
2019 április 30., 10:33
comments 113

Információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnak minősül az Airbnb online szállásközvetítő platform, így megilleti a szolgáltatásnyújtás szabadsága a vonatkozó uniós irányelv keretében - foglalt állást kedden az Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka.

Turisták Párizs Le Marais negyedében
photo_camera Turisták Párizs Le Marais negyedében Fotó: SERGE ATTAL/ONLY FRANCE

A párizsi ügyészség vádiratot nyújtott be a cég ellen, egyebek mellett azt állítva, hogy az ingatlanközvetítői tevékenységet folytat. Ezt az Airbnb vitatja, arra hivatkozik, hogy a vonatkozó francia törvény nem alkalmazható, mivel összeegyeztethetetlen az elektronikus kereskedelemről szóló közösségi irányelvvel. Az EU luxembourgi székhelyű bíróságának részéről Maciej Szpunar megállapította: információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnak minősül az Airbnb, amely egy elektronikus platformon keresztül összekapcsolja a lehetséges bérlőket a bérbeadókkal, úgy, hogy a cég nem gyakorol ellenőrzést ezen szolgáltatások alapvető feltételei felett. Rámutatott, hogy az információs társadalommal összefüggő, de más tagállamból származó szolgáltatások nyújtásának szabadságát korlátozó lépéseket tervező országok kötelesek előzetesen közölni szándékukat az Európai Bizottsággal, s fel kell kérniük az érintett tagállamot intézkedések meghozatalára, ez viszont ebben az esetben nem történt meg.

Végezetül kimondta, ellentétes az irányelvvel, ha valamely tagállam ilyen körülmények között, így korlátozhatja az információs társadalommal összefüggő, más tagállamból származó szolgáltatások nyújtásának szabadságát. A főtanácsnok feladata, hogy pártatlanul és függetlenül eljárva javaslatot terjesszen az Európai Bíróság elé a rábízott ügy megoldására vonatkozóan. Az indítvány nem köti a bírákat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.
A most is alkalmazott, előzetes döntéshozatali eljárás lehetővé teszi, hogy a tagországok bíróságai a közösségi jog értelmezésére vagy valamely uniós jogi aktus érvényességére vonatkozó kérdést terjesszenek az EU bírósága elé. Utóbbi azonban nem dönti el a jogvitát, az a tagállami bíróság feladata, hogy az ügyet a luxembourgi ítélet alapján elbírálja. A határozat mindazonáltal a tartalmilag hasonló kérdésben eljáró más tagállami bíróságokat is köti.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.