Jogszerűtlenül tiltják a fotózást a kórházakban

Egészségügy
2019 április 30., 12:28
comments 122

Egyre több jelzés érkezett a TASZ-hoz (Társaság a Szabadságjogokért), hogy a kórházakban megtiltják a fényképezést. A szervezet írt a kórházaknak, mire kiderült, központi utasításra rendelték el a tilalmat. 

Bár a TASZ a kórházigazgatóknak írt levelet, melyben leírták, szerintük ez a gyakorlat jogszerűtlen, választ nem tőlük, hanem az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól (ÁEEK) kaptak. Több intézmény jelezte, hogy továbbították a levelet a fenntartónak, mert a plakát kifüggesztése sem a saját ötletük volt, az ÁEEK-tól kaptak erre utasítást. Ezután a TASZ levelet küldött az ÁEEK-nak is, válaszukban pedig beismerték, hogy a fényképfelvétel készítését a kórházakban, ha az személyiségi jogot nem sért (azaz senki olyan nem felismerhető rajta, aki ehhez nem járult hozzá) sem a Polgári Törvénykönyv, sem az egészségügyi törvény nem tiltja.

Csakhogy: „a kórház rendeltetésszerű működéshez szükséges keretek között jogosult arra, hogy a betegek és látogatók magatartását szabályozza, jogaik gyakorlását korlátozza.” Azaz az ÁEEK azzal érvel, a fotózás magát a gyógyító tevékenységet akadályozza. 

A TASZ javaslattal élt a kórházigazgatók és az ÁEEK felé, hogy ha a probléma valóban adatvédelmi indíttatású és nem az a cél, hogy minél kevesebb fotó készüljön a málló vakolatról és a földön alvó anyákról, akkor a plakátokon a fényképfelvételek készítését ne megtiltsák, hanem tájékoztassák a betegeket és látogatókat, hogy ezt hogyan tudják szabályszerűen, az adatvédelmi szempontokat figyelembe véve megtenni. Készítettek is egy plakátot, ami a hatályos jogszabályoknak megfelelően hívja fel a figyelmet a fényképkészítés szabályaira. Ez szabadon használható, bármelyik kórházban kifüggeszthető!

photo_camera Fotó: TASZ

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.