Menedéket kapott a Pussy Riot két tagja Svédországban

Tbg
külföld
2019 május 01., 16:49
comments 36

Menedékjogot kapott Svédországban a provokatív fellépéseiről és Putyin-ellenes tiltakozásairól ismert Pussy Riot orosz feminista punkzenekar két aktivistája, közölte szerdán a SVT svéd közszolgálati televízió.

Luszine Dzsanjan és Alekszej Knedljakovszkij, akinek két közös gyermeke van, tavaly januárban kért menedékjogot a skandináv államban, de egy helyi bíróság elutasította azt arra hivatkozva, hogy helyzetük nem igazolja ilyen védelem biztosítását.

Dzsanjan és Knedljakovszkij fellebbezett a döntés ellen, amelyet kedden fogadott el az ügyben illetékes svéd bíróság. A pár arra hivatkozott, hogy halálos fenyegetéseket kaptak és politikai indíttatású zaklatások érték őket a zenekar tiltakozó akciói miatt.

Az együttes 2012-ben került a figyelem középpontjába, amikor Moszkva egyik fő katedrálisában tartott, Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni tiltakozó akciójuk után letartóztatták őket. 

A pár részt vett egy 2014-es tiltakozásban Szocsiban, a téli olimpia idején. Dzsanjant és Knedljakovszkijt a csoport több tagjával együtt elfogták a biztonsági emberek. Szabadulásuk után Svédországba mentek.

Dzsanjan az SVT-nek elmondta: „Örülök, hogy a gyermekeim biztonságban fognak felnőni, különös tekintettel a hazai történésekre”. (MTI/Fotó:Rodin Eckenroth/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.