Menedéket kapott a Pussy Riot két tagja Svédországban

2019 május 1., szerda 16:49
36

Menedékjogot kapott Svédországban a provokatív fellépéseiről és Putyin-ellenes tiltakozásairól ismert Pussy Riot orosz feminista punkzenekar két aktivistája, közölte szerdán a SVT svéd közszolgálati televízió.

Luszine Dzsanjan és Alekszej Knedljakovszkij, akinek két közös gyermeke van, tavaly januárban kért menedékjogot a skandináv államban, de egy helyi bíróság elutasította azt arra hivatkozva, hogy helyzetük nem igazolja ilyen védelem biztosítását.

Dzsanjan és Knedljakovszkij fellebbezett a döntés ellen, amelyet kedden fogadott el az ügyben illetékes svéd bíróság. A pár arra hivatkozott, hogy halálos fenyegetéseket kaptak és politikai indíttatású zaklatások érték őket a zenekar tiltakozó akciói miatt.

Az együttes 2012-ben került a figyelem középpontjába, amikor Moszkva egyik fő katedrálisában tartott, Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni tiltakozó akciójuk után letartóztatták őket. 

A pár részt vett egy 2014-es tiltakozásban Szocsiban, a téli olimpia idején. Dzsanjant és Knedljakovszkijt a csoport több tagjával együtt elfogták a biztonsági emberek. Szabadulásuk után Svédországba mentek.

Dzsanjan az SVT-nek elmondta: „Örülök, hogy a gyermekeim biztonságban fognak felnőni, különös tekintettel a hazai történésekre”. (MTI/Fotó:Rodin Eckenroth/AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt