19 éve nem volt olyan kevés bűncselekmény Bécsben, mint tavaly

bűnügy
2019 május 02., 14:45
comments 186

Az elmúlt 19 év során tavaly volt a legalacsonyabb a bűnözés szintje az osztrák fővárosban – közölte az APA osztrák hírügynökség. 

A tavalyi év eredményei az intézkedések „egy egészséges keverékének” köszönhetőek – mondta el Josef Kerbl, a bécsi bűnügyi hivatal vezetője a hírügynökségnek. Kerbl szerint amellett, hogy intenzívebbé tették a járőrözést, a megelőző intézkedéseket is fokozták az osztrák fővárosban.

A 2017-es adatokhoz képest 2018-ban 11 százalékos csökkenés volt tapasztalható a bejelentett esetek számában: 190 ezerről 169 ezerre esett vissza.

Javult az esetek felderítésének aránya is, a 2017-es 42,4 százalékos értékről 43,6 százalékra emelkedett, ez a legjobb érték 2000 óta.

photo_camera A fideszes Lázár János még miniszterként Bécsben retteg 2018-ban, az évezred legbékésebb évében. Fotó: Lázár János/Facebook

Nőtt viszont a bűncselekménnyel gyanúsított emberek száma, közel 80 ezerről (2017) 82 ezerre nőtt a 2018-ban. A bűncselekménnyel gyanúsítottak 51 százalékát külföldi állampolgárok tették ki tavaly, ez némi csökkenést jelent a 2017-es 51,7 százalékos értékhez képest.

2017-hez képest tavaly csökkent egyebek mellett a vagyon elleni bűncselekmények (például a tolvajlás és a betörés) száma is. A bécsi bűnügyi hivatal vezetője szerint a visszaesés részben a megelőző intézkedéseknek tudható be.

Ezzel szemben 2017-hez képest nőtt a gazdasági bűncselekmények száma, ideértve például a csalással kapcsolatos eseteket és internetes csalást is.

Az erőszakos bűncselekmények száma is kevesebb volt tavaly, mint 2017-ben. A szexuális zaklatás és nemi erőszak miatti feljelentések száma viszont nőtt a vizsgált időszakban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.