Árufeltöltői vagy polgármesteri állást is vállalna Pozsgai Zsolt, az Újszínház korábbi művészeti vezetője

színház
2019 május 02., 13:09
comments 102

„Szakmájában sikeresnek mondott kulturális/művészeti szakember állást keres” - kezdődik a rendhagyó nyilvános bejegyzés Pozsgai Zsolt Facebook-oldalán.

A korábban dramaturgként és forgatókönyvíróként dolgozó Pozsgai akkor lett ismert, amikor a Csurka Istvánnak odaadott, majd Dörner György által vezetett Újszínház művészeti vezetője lett. Mint a Revizor akkori írásából kiderül, művészeti vezetőként leginkább magának szavazott bizalmat: a 2012-es első évben tíz drámát tűztek műsorra, amelyek közül Pozsgai Zsolt rendezőként illetve szerzőként ötöt-ötöt jegyez.

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Bencsik Gábor újságíró és Pozsgai Zsolt drámaíró, a Nemzeti Könyvtár sorozat szerkesztői a sorozat új köteteinek bemutatóján az Országházban 2018 márciusában
photo_camera Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Bencsik Gábor újságíró és Pozsgai Zsolt drámaíró, a Nemzeti Könyvtár sorozat szerkesztői a sorozat új köteteinek bemutatóján az Országházban 2018 márciusában Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Újszínházbeli működésének legnagyobb figyelmet kapó epizódja az volt, amikor gyakorlatilag spiclinek nevezte a saját színészüket, Derzsi János, aki erre bement a színházba, és próba közben úgy leütötte a művészeti vezetőt, hogy az elvesztette eszméletét. Dörner akkor megfeddte Pozsgait, amiért az engedélye nélkül nyilatkozott, de még egy évet kibírtak ketten. Ekkor úgymond szakmai és anyagi ügyeken összekülönböztek, és Pozsgai felmondott.

A legutóbbi Pozsgaival kapcsolatos hírek:

  • bemutatták a Kálvin és Loyolai Szent Ignác elképzelt találkozásáról szóló filmjét, amely a Reformáció Emlékbizottság és az MTVA támogatásával készült, 
  • a Bayer showban a kultúrharcról szakértett, és elmondta: „Arra is szükség van, amit én képviselek”,
  • idén márciusban pedig átvette Kásler Miklóstól a Balázs Béla-díjat.

Ezek után érkezett álláskereső posztja, amelyben magát úgy mutatja be, mint „a kulturális Tao támogatás megszűnése miatt állandó havi munkáját és jövedelmét elvesztette, kilátástalan, lehetetlen helyzetbe került családfenntartó”.

photo_camera Fotó: Facebook

A néhány óra után eltávolított vagy privátra állított bejegyzés azt is felsorolja, milyen munkákat vállalna:

  • Több évtizedes színházi és filmes szakmai tapasztalattal Budapesten vagy vidéken dramaturgi, rendezői munka. 
  • Kulturális intézmény színházi tevékenységének menedzselése. 
  • Televíziós sorozat írás, filmes és téves dramaturgia. 
  • Művelődési ház vezetés. 
  • Kistelepülésen polgármesterként indulás választáson, ha a településen erre alkalmas személy nincs. 
  • Bármely kreatív munka. Angol nyelv ismerete. 
  • Fentiek hiányában szívesen vállalok Pest megye területén mozgó étel - ital - kávé automata feltöltést autóval. 
  • Mindezt munkaviszonyban, vagy havi számlázással. 

 „Kérem komolyan venni. Mert az” - zárja sorait Pozsgai.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.