Leopold von Mildenstein náci vezető aláírását találták meg egy izraeli vendégkönyben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy náci vezetőnek az aláírása egy izraeli vendégkönyvben rávilágít a nácik zsidókkal szembeni politikájának változására az 1930-as években.

Stefan Litt, az Izraeli Nemzeti Könyvtár német anyaggal foglalkozó szakembere a közelmúltban fedezte fel Leopold von Mildenstein saját kezű, 1933-as látogatása alkalmával tett aláírását Mose Jákov Ben-Gavriel vendégkönyvében. A különös történetet Izrael csütörtökön tartott holokausztnapján, a Jom Hasoán hozták nyilvánosságra.

Stefan Litt német aktivista bemutatja Leopold von Mildenstein aláírását a Jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárban 2019. május 1-én.Fotó: Thomas Coex/AFP

Leopold von Mildenstein az SS „zsidóügyekért” felelős osztályát vezette. Emellett német zsidó barátjával, Kurt Tuchlerrel és a feleségeikkel 1933-ban körutazást tettek az Egyesült Királyság felügyelete alatt álló Palesztin Mandátum területén, és ellátogattak egy Ben-Gavriel otthonában tartott összejövetelre.

Jákov Ben-Gavriel a kor ismert cionista írója volt, aki a naplójában feljegyezte az eseményt. Nem volt benne biztos, hogy mit gondoljon – írta az NSDAP egyik vezető tagjának megjelenéséről, és arról is beszámolt, hogy több vendége azonnal távozott.

Mások beszélgetni kezdtek a nácival, aki nagyon izgatott volt az Izrael földjén megtapasztalt építkezés miatt, és még héberül is megpróbált kimondani néhány szót.

Leopold von Mildenstein különös viszonya a zsidókhoz, és a barátsága Kurt Tuchlerrel már több kutatás tárgya volt, és az unokája A lakás címmel dokumentumfilmet is készített kapcsolatukról.

Fotó: Thomas Coex/AFP

Mildenstein aláírása egy újabb tanúbizonysága annak, hogy a nácik az idők során változó módon látták a „zsidókérdés” megoldását. Mose Zimmerman, a jeruzsálemi Héber Egyetem nyugalmazott professzora szerint Mildenstein ekkor arra törekedett, hogy áthelyezze a zsidókat a történelmi hazájukba.

Leopold von Mildenstein 1936-ig a zsidók Palesztinában költöztetésén dolgozott, de akkor a hírhedt Adolf Eichmann vette át a hivatalát, aki a „zsidókérdés” tömeggyilkossággal történő „végleges megoldásának” végrehajtását szorgalmazta.

A nácik eleinte a zsidók emigrációval történő távozásában voltak érdekeltek, és Zimmerman szerint a legegyszerűbben a cionista emigrációval tudtak együttműködni. Az alapvető változás a háború 1939-as kitörése, a kelet-európai országok – és a bennük élő zsidó lakosság – náci megszállása miatt következett be.

„Ekkortól egy nagyobb méretű megoldást kellett találniuk” – véli Zimmerman. A háborúig a „zsidókérdés megoldása” csak a német zsidókra vonatkozott, de a háború kitörésétől más helyeken élő zsidókkal kapcsolatban is „megoldást” kerestek – mondta Zimmerman.

Stefan Litt szerint Mildenstein aláírása és a Tuchlerrel ápolt kapcsolata továbbra is „fantasztikus történet, ami azt mutatja, hogy a történelem soha nem fekete-fehér”. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.