Belerokkant a két nagy brit párt a brexitbe

külföld
2019 május 03., 04:43
comments 83

Csütörtökön önkormányzati választást tartottak Anglia és Észak-Írország számos településén. Eddig a szavazatok mintegy felét számolták számolták össze, de már ez alapján is egyértelműen látszik, hogy a brit politika két nagy pártja komoly veszteséget szenvedett.

A kormányzó konzervatívok 20 százalékkal kevesebb képviselőhelyet szereztek meg, mint legutóbb (2015-ben), míg az ellenzék legnagyobb pártjának, a Munkáspártnak a vesztesége is 10 százalék körüli. A választók a brit kommentátorok szerint a brexit körüli szerencsétlenkedés miatt büntették a két nagy pártot.

A brexitet határozottan ellenző liberális demokraták viszont megduplázták a korábbi mandátumaik számát, a zöldek pedig megháromszorozták, az eddigi adatok szerint. Nagyon sok mandátumot szereztek független jelöltek, pedig korábban ez nem volt jellemző Angliában. 

Végleges eredmények csak péntek estére várhatók. 

A közvélemény-kutatások szerint a májusi EP-választásokon a legtöbb szavazatot a Brexit nevű párt kapja majd, 30 százalék körüli eredményre számíthatnak, ez Nigel Farage új pártja. A konzervatívokat országos szinten a múlt héten csak 13 százalékra mérték, ez a párt 185 éves történetének legrosszabb eredménye.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.