Trump Washingtonban fogadta a szlovák miniszterelnököt

külföld
2019 május 04., 05:09
comments 62

Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fehér Házban fogadta Peter Pellegrini szlovák kormányfőt, dicsérte az amerikai-szlovák kapcsolatokat, a két ország NATO-n belüli partnerségét, és külön kiemelte, hogy Pozsony decemberben szerződést írt alá 14 darab F-16-os vadászgép vásárlásáról az amerikai Lockheed Martin cégtől.

„Kapcsolataink nagyon jók” - ezt már irodájában mondta Donald Trump újságíróknak, megjegyezve, hogy szlovák miniszterelnök először tesz látogatást az Ovális Irodában. 

Peter Pellegrini szintén a jó viszonyt dicsérte, és ő a találkozó időzítését emelte ki. „Nagyszerű időben kerül rá sor, hiszen az idén ünnepeljük szabadságunk harmincéves évfordulóját” - fogalmazott a szlovák kormányfő. 

photo_camera Fotó: YURI GRIPAS/Picture-Alliance/AFP

Peter Pellegrini, miközben hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Szlovákia stabil partnerek és szövetségesek, országát, illetve a szlovák gazdaságot sikertörténetként mutatta be. Kiemelte a foglalkoztatáspolitika eredményeit, megjegyezve, hogy az ország történetében most a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya. A kormányfő gratulált egyúttal Donald Trumpnak is, ugyanis a pénteken nyilvánosságra hozott amerikai foglalkoztatási adatokból kiderült, hogy az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb munkanélküliségi rátáját sikerült elérni.

A szlovák politikus kiemelte a védelmi politika költségvetésében elért eredményeket is, mondván, hogy a 2022-re tervezettnél hamarabb sikerült elérni, hogy a bruttó nemzeti össztermék (GDP) két százalékát fordítsák védelmi kiadásokra. 

Donald Trump ismételten hangot adott annak a panaszának, hogy az Egyesült Államok aránytalanul nagy mértékben járul hozzá a NATO védelmi kiadásaihoz, de elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy Szlovákia növelte védelmi kiadásait.

„Kapcsolataink soha nem voltak olyan jók, mint most” - fűzte hozzá.

A kétoldalú tárgyalásokon - amelyeken amerikai részről Mike Pompeo külügyminiszter és Mike Mulvaney kabinetfőnök, szlovák részről pedig Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter és Peter Kmec, a kormányfő tanácsadója is részt vett - elsősorban kereskedelmi és védelempolitikai kérdésekről esett szó. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.