1,7 millió szomáliai éhezik az aszály miatt

Csaknem kétmillióan éheznek Szomáliában a hosszan tartó szárazság miatt – közölte a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) nevű segélyszervezet. Az NRC felhívta a figyelmet, hogy gyerekek százezrei már most alultápláltak a kelet-afrikai országban, és milliók hagyták el otthonukat az élelemhiány miatt. „A szárazság miatt a humanitárius helyzet riasztó mértékben rosszabbodott” – mondta Victor Moses, az NRC szomáliai megbízottja.

A március és május között elmaradt esőzések terméskiesést okoztak. 1981 óta ez a harmadik legszárazabb esős évszak. Az ENSZ becslése szerint 1,7 millió szomáliai éhezik, a számuk további félmillióval fog gyarapodni júliusig. Az idén eddig 44 ezren menekültek el vidékről a városokba, ezzel 2,6 millióra nőtt az otthonukat kényszerből elhagyók száma Szomáliában. A világszervezet szerint várhatóan kb. egymillió gyerek szorul majd az idén alultápláltság miatt orvosi kezelésre.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatala (OCHA) figyelmeztetett: az élelmezési helyzet rosszabbodása az idén jóval korábban jelentkezett, mint az utóbbi évtizedekben, és az éhínség kiterjedhet a térség más országaira is.

A klímaváltozás miatt Afrika szarvának országait aszály és szélsőséges időjárási viszonyok fenyegetik. Az ENSZ adatai szerint a régió lakosságának 80 százaléka mezőgazdaságból él. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.