Finom utalásképpen az Egyesült Államok a Perzsa-(Arab-)öbölbe vezényelt egy repülőhordozót

Rakétakilövés a USS Abraham Lincoln fedélzetéről.Fotó: M. JEREMIE YODER/AFP

"Tiszta és félreérthetetlen üzenetként" az Egyesült Államok a Perzsa-(Arab-)öbölbe vezényelte a USS Abraham Lincoln repülőhordozót és egy bombázó harccsoportot. John Bolton, Donald Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint a lépés "válasz egy sor aggasztó, a helyzet eszkalációjára utaló figyelmeztetésre".

A Reuters hírügynökség értesülései szerint a lépés az amerikai csapatok elleni esetleges támadásokról szóló fenyegetésekre adott válasz. A hírügynökségnek ezt egy neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati forrás mondta, de Bolton is utalt rá. A főtanácsadó szerint az amerikai haderő "könyörtelen" választ adna egy ilyen támadásra.

"Az Egyesült Államok a térségbe irányítja a USS Abraham Lincoln repülőhordozó támadó harccsoportot és egy bombázó harccsoportot" - mondta.

Bolton szerint ugyanakkor az amerikaiak "nem keresik a háborút az iráni rezsimmel", de "teljesen készen állnak" rá, hogy erővel feleljenek bármilyen támadásra, kövesse el azt akár az iráni hadsereg vagy a forradalmi gárda, vagy bármely szövetséges csoportjuk. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.