Meghalt John Lukacs

GYÁSZ
2019 május 6., 15:58
comments 28

Kilencvenöt éves korában meghalt John Lukacs Széchenyi-nagydíjas magyar származású amerikai történész, író – írja az MTI.

photo_camera John Lukacs előadása a Sophianumban 2013. május 21-én

A világhírű konzervatív történész hétfő hajnalban szívelégtelenségben hunyt el a pennsylvaniai Phoenixville-ben lévő otthonában – közölte a mostohafia, Charles Segal.

Az 1924-ben Budapesten született John Lukacs a II. világháború után emigrált, 1947 óta élt Pennsylvaniában. Több mint 30 könyve jelent meg, fő kutatási területe a II. világháború története volt. Több történetfilozófiai és önéletrajzi jellegű esszét is publikált. Magyarul megjelent művei közül a leghíresebbek: Budapest, 1900: A város és kultúrája; Az Amerikai Egyesült Államok XX. századi története; A XX. század és az újkor vége; Évek…; A történelmi Hitler; A párviadal: a nyolcvannapos párbaj Churchill és Hitler között, 1940. május 10 - július 31.; Hitler és Sztálin: 1941. június.; Fél évszázad magyar írásai.

Lukacs önmagát nem konzervatívnak, hanem „reakciósnak”, a letűnő polgári kor képviselőjének nevezte, aki a populizmust tartotta a modern demokráciára leselkedő legnagyobb veszélynek. Az Egy eredendő bűnös vallomásai című önéletrajzi könyvében azt írta, a reakcióst az különbözteti meg a konzervatívtól, hogy a megőrzés pártján van, de nem nacionalista.

„Nekem Magyarország a hazám, és Amerika az otthonom. Én Magyarország fia vagyok. De tovább megyek. Az előbb azt mondtam, magyarul érzek. Ez az érzés olyan valami, amit az ember csak az anyjától kaphat. Innen nézve Magyarország az anyám, Amerika a feleségem” – mondta többször is.

2014-ben nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amiben figyelmeztette, hogy nem szabad az oroszok felé sündörögnie Magyarországnak, mert ebből hosszú időre végleges teher lehet. Orbán erre válaszolt, vagy hát inkább kioktatta (az egyébként jobboldali, reakciós) Lukacsot, mondván: „Mi itthon már abban a jövőben élünk, amelyért Te még aggódsz odaát.” Lukacs, miután még abban az évben megkapta a kormánytól a Széchenyi-nagydíjat, megismételte, hogy Magyarország történelmi és kulturális értelemben nem Kelet-, hanem Közép-Európához tartozik. A legutóbbi, 2015-ös magyarországi előadásáról itt írtunk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt