Meghalt John Lukacs

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kilencvenöt éves korában meghalt John Lukacs Széchenyi-nagydíjas magyar származású amerikai történész, író – írja az MTI.

John Lukacs előadása a Sophianumban 2013. május 21-én

A világhírű konzervatív történész hétfő hajnalban szívelégtelenségben hunyt el a pennsylvaniai Phoenixville-ben lévő otthonában – közölte a mostohafia, Charles Segal.

Az 1924-ben Budapesten született John Lukacs a II. világháború után emigrált, 1947 óta élt Pennsylvaniában. Több mint 30 könyve jelent meg, fő kutatási területe a II. világháború története volt. Több történetfilozófiai és önéletrajzi jellegű esszét is publikált. Magyarul megjelent művei közül a leghíresebbek: Budapest, 1900: A város és kultúrája; Az Amerikai Egyesült Államok XX. századi története; A XX. század és az újkor vége; Évek…; A történelmi Hitler; A párviadal: a nyolcvannapos párbaj Churchill és Hitler között, 1940. május 10 - július 31.; Hitler és Sztálin: 1941. június.; Fél évszázad magyar írásai.

Lukacs önmagát nem konzervatívnak, hanem „reakciósnak”, a letűnő polgári kor képviselőjének nevezte, aki a populizmust tartotta a modern demokráciára leselkedő legnagyobb veszélynek. Az Egy eredendő bűnös vallomásai című önéletrajzi könyvében azt írta, a reakcióst az különbözteti meg a konzervatívtól, hogy a megőrzés pártján van, de nem nacionalista.

„Nekem Magyarország a hazám, és Amerika az otthonom. Én Magyarország fia vagyok. De tovább megyek. Az előbb azt mondtam, magyarul érzek. Ez az érzés olyan valami, amit az ember csak az anyjától kaphat. Innen nézve Magyarország az anyám, Amerika a feleségem” – mondta többször is.

2014-ben nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amiben figyelmeztette, hogy nem szabad az oroszok felé sündörögnie Magyarországnak, mert ebből hosszú időre végleges teher lehet. Orbán erre válaszolt, vagy hát inkább kioktatta (az egyébként jobboldali, reakciós) Lukacsot, mondván: „Mi itthon már abban a jövőben élünk, amelyért Te még aggódsz odaát.” Lukacs, miután még abban az évben megkapta a kormánytól a Széchenyi-nagydíjat, megismételte, hogy Magyarország történelmi és kulturális értelemben nem Kelet-, hanem Közép-Európához tartozik. A legutóbbi, 2015-ös magyarországi előadásáról itt írtunk.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.