Megismétlik a helyhatósági választást Isztambulban, pont ott, ahol szoros versenyben 15 év után az ellenzék nyert

2019 május 6., hétfő 17:29
105

A március 31-i törökországi helyhatósági választás isztambuli eredményének érvénytelenítéséről, és az ottani szavazás megismétléséről döntött a török Legfőbb Török Választási Tanács (YSK), helyt adva a kormánypárt rendkívüli fellebbezésének – közölte az Anadolu török, részben állami hírügynökség.

Isztambulban szoros versenyben, de a nem hivatalos végeredmény szerint 15 évnyi kormánypárti vezetés után a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu szerezte meg a főpolgármesteri széket.

Imamoglu április 17-én át is vette Isztambul tartomány választási tanácsától a megbízólevelét, de a hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szervezett szabálytalanságokra hivatkozva egy napra rá rendkívüli fellebbezéssel a voksolás megismétlését kérelmezte az YSK-nál.

Bár Imamoglu lassan három hete a város főpolgármestere, az YSK ezalatt az egymást követő fellebbezések miatt nem hirdetett hivatalos végeredményt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt