Megismétlik a helyhatósági választást Isztambulban, pont ott, ahol szoros versenyben 15 év után az ellenzék nyert

külföld
2019 május 06., 17:29

A március 31-i törökországi helyhatósági választás isztambuli eredményének érvénytelenítéséről, és az ottani szavazás megismétléséről döntött a török Legfőbb Török Választási Tanács (YSK), helyt adva a kormánypárt rendkívüli fellebbezésének – közölte az Anadolu török, részben állami hírügynökség.

Isztambulban szoros versenyben, de a nem hivatalos végeredmény szerint 15 évnyi kormánypárti vezetés után a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu szerezte meg a főpolgármesteri széket.

Imamoglu április 17-én át is vette Isztambul tartomány választási tanácsától a megbízólevelét, de a hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szervezett szabálytalanságokra hivatkozva egy napra rá rendkívüli fellebbezéssel a voksolás megismétlését kérelmezte az YSK-nál.

Bár Imamoglu lassan három hete a város főpolgármestere, az YSK ezalatt az egymást követő fellebbezések miatt nem hirdetett hivatalos végeredményt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.