Olyan tanulmányt röttyintett az MNB az oktatásról, mintha az ellenzék szállta volna meg Matolcsy György bankját

"Nagy baj lehet az oktatásban, ha már kormányzati szinten is javítani akarnak rajta" - összegezte cikke indításaként a Népszava a lap által megkérdezett tanárok véleményét két, a minap megjelent kormányzati tanulmányról. A két tanulmányt a Magyar Nemzeti Banki, illetve a Varga Mihály pénzügyminiszter vezette Nemzeti Versenyképességi Tanács jegyzik. Ezt csak azért fontos kiemelni, mert a tanulmányok

Orbán Viktor és kedvenc kamarai elnökével, Parragh László anakronisztikus vágyálma, a munkaalapú társadalom helyett pont a tudásalapú társadalom létrehozásának fontosságát hangsúlyozzák.

Pedig Orbán, kedvenc kamarai elnöke, Parragh László lelkes szurkolása közepette az elmúlt években éppen azért tett sokat, hogy a diákokat a továbbtanulás helyett a munka felé terelgesse, nem kis részben szolgálta ezt a tankötelesség korhatárának sokat bírált csökkentése is.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács tanulmányát lapozgatva az embernek néha olyan érzése támad, mintha csak a kormány által szintén kárhoztatott alternatív iskolák pedagógusai írták volna. A tanulmány bírálja a lexikális ismeretekre épülő oktatást, amely helyett a képesség- és készségfejlesztést javasolják. Ugyanezt teszi az MNB tanulmánya is. Ez nagyjából mind ellentétes a kormány korábbi, Hoffmann Rózsa egykori államtitkár nevével fémjelzett oktatási reformjának minden eddigi lépésével. (Via Népszava)