Pompás verset írt a felmosóvödörre az Örs vezér téri IKEA takarítója

Két jó hírünk is van a magyar költészet kedvelőinek:

  1. Bár utánozhatatlan zseninek tűnt, Weöres Sándornak a jelek szerint mégis sikerült iskolát alapítania. A sok más mellett az igen rövid, néha egyszavas verseiről ismert nagy költőnk ráadásul nem máshol, mint egy bútoráruházban alapított iskolát.
  2. Alig halt meg Tandori Dezső, máris feltámadt.

A két hír valójában ráadásul egy és ugyanaz. Irodalmár vénájú olvasónk, Tamás ugyanis az Örs vezér téri IKEA-ban fotózta le ezt a Weöres tömörségét és minimalista drámaiságát Tandori nemkülönben minimalista, mégis szabad játékosságával ötvöző tárgyverset:

A romantika dagályos énközpontúságára és túlhabzó lírai énjére ironikusan utaló „Éterem” felütés után a nyelv előtti, ősi rétegekig visszásó „nevide” éppen szédítő időgépbe ültetné az olvasót, amikor lecsap a három, spanyolosan megfordított felkiáltójel, teljesen elmosva a befogadás értelmezési kereteit. És mindezt egy olyan, egyszerre profán, szennyes, ugyanakkor a Szent Grálra is utaló felületen, mint egy vödör külseje!

A lírai én szenvedései egyszerre nevetségesek, ugyanakkor sokkal hitelesebbek ezen a felületen, mint papíron vagy kijelzőn. Nagyon reméljük, hogy az egyik legjelentősebb ismert kortárs tárgyvers hamarosan bekerül méltó helyére, a megújult Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményébe.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.