Pompás verset írt a felmosóvödörre az Örs vezér téri IKEA takarítója

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Két jó hírünk is van a magyar költészet kedvelőinek:

  1. Bár utánozhatatlan zseninek tűnt, Weöres Sándornak a jelek szerint mégis sikerült iskolát alapítania. A sok más mellett az igen rövid, néha egyszavas verseiről ismert nagy költőnk ráadásul nem máshol, mint egy bútoráruházban alapított iskolát.
  2. Alig halt meg Tandori Dezső, máris feltámadt.

A két hír valójában ráadásul egy és ugyanaz. Irodalmár vénájú olvasónk, Tamás ugyanis az Örs vezér téri IKEA-ban fotózta le ezt a Weöres tömörségét és minimalista drámaiságát Tandori nemkülönben minimalista, mégis szabad játékosságával ötvöző tárgyverset:

A romantika dagályos énközpontúságára és túlhabzó lírai énjére ironikusan utaló „Éterem” felütés után a nyelv előtti, ősi rétegekig visszásó „nevide” éppen szédítő időgépbe ültetné az olvasót, amikor lecsap a három, spanyolosan megfordított felkiáltójel, teljesen elmosva a befogadás értelmezési kereteit. És mindezt egy olyan, egyszerre profán, szennyes, ugyanakkor a Szent Grálra is utaló felületen, mint egy vödör külseje!

A lírai én szenvedései egyszerre nevetségesek, ugyanakkor sokkal hitelesebbek ezen a felületen, mint papíron vagy kijelzőn. Nagyon reméljük, hogy az egyik legjelentősebb ismert kortárs tárgyvers hamarosan bekerül méltó helyére, a megújult Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményébe.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.