Kurz bírálta, hogy érvénytelenítették az isztambuli választás eredményét

külföld
2019 május 07., 08:24
comments 91

Sebastian Kurz osztrák kancellár élesen bírálta, hogy előző nap Törökországban a kormánypárt rendkívüli fellebbezésének helyt adva érvénytelenítették a március 31-i helyhatósági választás isztambuli eredményét, pedig az ellenzéki győztest már be is iktatták főpolgármesternek.

Aki nem fogadja el a demokratikus választások eredményét, annak semmi keresnivalója nincs az Európai Unióban – mondta Kurz, aki megint szorgalmazta, hogy szakítsák meg végérvényesen a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal.

Az osztrák kancellár szerint az EU-nak tisztességesen kellene eljárnia Törökországgal szemben, ami évek óta egyre nagyobb lépésekkel távolodik az uniótól, és a csatlakozási tárgyalások feltételeinek már nem felel meg. Egyre súlyosabb rendszerszintű korlátozások tapasztalhatók a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságában – mondta.

photo_camera Fotó: Ronald Zak/AP

A török Legfőbb Választási Tanács (YSK) hétfőn úgy döntött, hogy meg kell ismételni az isztambuli helyhatósági választást június 23-án. A Habertürk szerint a testület tagjai 7-4 arányú többséggel adtak helyt a hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) fellebbezésének, és azzal indokolták a döntést, hogy több szavazatszámláló bizottságnak olyan elnöke és olyan tagjai voltak, akik nem közalkalmazottak.

Isztambulban a nem hivatalos végeredmény szerint rendkívül szoros versenyben, 15 évnyi kormánypárti vezetés után a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu szerezte meg a főpolgármesteri széket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.