Már hat napja nem használnak szenet az áramtermeléshez Nagy-Britanniában

2019 május 7., kedd 16:34
241

Már több mint hat napja tart a szén nélküli villamosenergia-termelés Nagy-Britanniában. A Bloomberg szerint Nagy-Britanniában május elsején, közép-európai idő szerint 14 óra óta nem használnak szenet az áramtermeléshez, ami rekordnak számít. Az előző rekord szintén az idén született, akkor 90 órán át nem kellett szenet használni áramhoz.

Nagy-Britanniában a szén aránya az áramtermelésben a hat évvel ezelőtti 40 százalékról tavaly 5 százalékra zsugorodott. közben az ország mindenkinél több szélerőművet épített a partjainál, valamint egyre több napelemet vonnak be a termelésbe. 

Fotó: Monty Rakusen/Cultura Creative

Az elmúlt hat napban az áramot jórészt szélenergiából nyerik, illetve földgázüzemű erőművek és atomerőművek szolgáltatják. A brit energiahálózatot üzemeltető cég azzal számol, hogy 

2025-re teljesen megszűnhet a szén alkalmazása áramtermelésben, így az ország kibocsátási értékeit az iparosítás előtti szintre csökkenthetik. 

Szombati állapot szerint - amikor már nem használtak szenet - a szélturbinák állították elő Nagy-Britannia áramszükségletének a 27 százalékát. (Bloomberg/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt