Már hat napja nem használnak szenet az áramtermeléshez Nagy-Britanniában

természetvédelem
2019 május 07., 16:34
comments 237

Már több mint hat napja tart a szén nélküli villamosenergia-termelés Nagy-Britanniában. A Bloomberg szerint Nagy-Britanniában május elsején, közép-európai idő szerint 14 óra óta nem használnak szenet az áramtermeléshez, ami rekordnak számít. Az előző rekord szintén az idén született, akkor 90 órán át nem kellett szenet használni áramhoz.

Nagy-Britanniában a szén aránya az áramtermelésben a hat évvel ezelőtti 40 százalékról tavaly 5 százalékra zsugorodott. közben az ország mindenkinél több szélerőművet épített a partjainál, valamint egyre több napelemet vonnak be a termelésbe. 

photo_camera Fotó: Monty Rakusen/Cultura Creative

Az elmúlt hat napban az áramot jórészt szélenergiából nyerik, illetve földgázüzemű erőművek és atomerőművek szolgáltatják. A brit energiahálózatot üzemeltető cég azzal számol, hogy 

2025-re teljesen megszűnhet a szén alkalmazása áramtermelésben, így az ország kibocsátási értékeit az iparosítás előtti szintre csökkenthetik. 

Szombati állapot szerint - amikor már nem használtak szenet - a szélturbinák állították elő Nagy-Britannia áramszükségletének a 27 százalékát. (Bloomberg/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.