Már hat napja nem használnak szenet az áramtermeléshez Nagy-Britanniában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Már több mint hat napja tart a szén nélküli villamosenergia-termelés Nagy-Britanniában. A Bloomberg szerint Nagy-Britanniában május elsején, közép-európai idő szerint 14 óra óta nem használnak szenet az áramtermeléshez, ami rekordnak számít. Az előző rekord szintén az idén született, akkor 90 órán át nem kellett szenet használni áramhoz.

Nagy-Britanniában a szén aránya az áramtermelésben a hat évvel ezelőtti 40 százalékról tavaly 5 százalékra zsugorodott. közben az ország mindenkinél több szélerőművet épített a partjainál, valamint egyre több napelemet vonnak be a termelésbe. 

Fotó: Monty Rakusen/Cultura Creative

Az elmúlt hat napban az áramot jórészt szélenergiából nyerik, illetve földgázüzemű erőművek és atomerőművek szolgáltatják. A brit energiahálózatot üzemeltető cég azzal számol, hogy 

2025-re teljesen megszűnhet a szén alkalmazása áramtermelésben, így az ország kibocsátási értékeit az iparosítás előtti szintre csökkenthetik. 

Szombati állapot szerint - amikor már nem használtak szenet - a szélturbinák állították elő Nagy-Britannia áramszükségletének a 27 százalékát. (Bloomberg/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.