Már hat napja nem használnak szenet az áramtermeléshez Nagy-Britanniában

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Már több mint hat napja tart a szén nélküli villamosenergia-termelés Nagy-Britanniában. A Bloomberg szerint Nagy-Britanniában május elsején, közép-európai idő szerint 14 óra óta nem használnak szenet az áramtermeléshez, ami rekordnak számít. Az előző rekord szintén az idén született, akkor 90 órán át nem kellett szenet használni áramhoz.

Nagy-Britanniában a szén aránya az áramtermelésben a hat évvel ezelőtti 40 százalékról tavaly 5 százalékra zsugorodott. közben az ország mindenkinél több szélerőművet épített a partjainál, valamint egyre több napelemet vonnak be a termelésbe. 

Fotó: Monty Rakusen/Cultura Creative

Az elmúlt hat napban az áramot jórészt szélenergiából nyerik, illetve földgázüzemű erőművek és atomerőművek szolgáltatják. A brit energiahálózatot üzemeltető cég azzal számol, hogy 

2025-re teljesen megszűnhet a szén alkalmazása áramtermelésben, így az ország kibocsátási értékeit az iparosítás előtti szintre csökkenthetik. 

Szombati állapot szerint - amikor már nem használtak szenet - a szélturbinák állították elő Nagy-Britannia áramszükségletének a 27 százalékát. (Bloomberg/MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnék összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.