Miután az MSZP-s Ujhelyi István Sopronban a vasfüggönyről beszélt, a kormánymédia a szájába hamisította, hogy a határkerítést bontaná le

Média
2019 május 07., 13:04
comments 222

Az MSZP hatalomra kerülése esetén Ujhelyi lebontaná a határzárat

Nyilvánosan ígérte meg a kerítés lebontását Ujhelyi István

Ujhelyi István Sopronban nyilvánosan megígérte a kerítés lebontását - videó

Uj­he­lyi nem ker­telt: az MSZP le akarja bon­tatni a ke­rí­tést. videó

Ezekkel a címekkel van tele ma a fideszes média. A _"_"tudósítások"_"_ alapja Ujhelyi István Sopronban tartott tegnapi sajtótájékoztatója volt, ahol az MSZP európai parlamenti képviselője beszélt a vasfüggönyről, ami a rendszerváltás előtt elválasztotta Magyarországot Nyugat-Európától. Többek között Orbán Viktor miniszterelnök Oroszország-barát politikáját bírálva Ujhelyi a következőket mondta:

„Építse valaki újból fel a vasfüggönyt? Legyen ismét határállomás Ausztria és Magyarország között? (...) Akarjuk, visszasírjuk azt az időszakot, amikor egyébként csak útlevéllel mozoghatunk Nyugat-Európa irányába? (...) Sopron is dönteni fog, hogy az Európai Unióban akar magyarként megmaradni, vagy pedig az európai térségből kisodródva, egy újabb vasfüggöny mögé akar szorulni. (...) Ha kerítésmentes és egységes Európai Unióra vágynak, akkor az MSZP és Párbeszéd szövetség listájára és a szociális Európára kell, hogy szavazzanak.”

Ujhelyi Facebook oldalára fel is töltötte soproni beszédének teljes videóját.

link Forrás

Ebből teljesen egyértelműen kiderült, hogy miről volt szó, és hogy a sajtótájékoztatón a migráció vagy a déli határkerítés szóba sem került.

Ma reggel elsőként talán a Mandiner számolt be Ujhelyi szavairól

„Kerítésmentes Európával” kampányol az MSZP-s Ujhelyi István

című anyagukban. Ott még egy mondat erejéig megemlítették, hogy mi volt a szövegkörnyezet, bár aztán részletesen sorolták 2015-ben szocialista politikusok minket mondta a déli határkerítésről, összemosva az övékkel Ujhelyi mostani szavait.

A Pesti Srácok

Ujhelyi István szerint az emberek kerítésmentes Európára vágynak

című anyagában hasonló a helyzet, megjelenik röviden az eredeti szövegkörnyezet, de aztán más szocialisták déli határról szóló nyilatkozatait sorolják.

Ezekhez képest például

  • a Ripost
  • az Origo
  • a Hír TV
  • és a közmédia

másik utat választott.

Ők egyszerűen kivágták Ujhelyi utolsó mondatát a kerítésmentes Európáról, és egyáltalán nem számolnak be arról, hogy az milyen szövegkörnyezetben, a vasfüggönyre utalva hangzott el.

Az M1 hamisított anyagát itt lehet megnézni.

link Forrás

A Híradó beszámolója szerint egyébként Deutsch Tamás fideszes EP képviselő is beszállt a dologba, a kedden kora délután megjelent anyagukban azt írják:

„Most pedig az osztrák szocialisták a magyar szocialistákkal szövetkeznek a magyar határvédelem kiiktatására, a határkerítés lebontására – jelentette ki a Fidesz EP-képviselője. Szerinte Ujhelyi István szavai alapján úgy tűnik, a magyar szocialisták készek a külföldi szövetségeseik megrendelését teljesíteni, és lelkesen beígérik a magyar határkerítés lebontását.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.