Miután az MSZP-s Ujhelyi István Sopronban a vasfüggönyről beszélt, a kormánymédia a szájába hamisította, hogy a határkerítést bontaná le

2019 május 7., kedd 13:04
223

Az MSZP hatalomra kerülése esetén Ujhelyi lebontaná a határzárat

Nyilvánosan ígérte meg a kerítés lebontását Ujhelyi István

Ujhelyi István Sopronban nyilvánosan megígérte a kerítés lebontását - videó

Uj­he­lyi nem ker­telt: az MSZP le akarja bon­tatni a ke­rí­tést. videó

Ezekkel a címekkel van tele ma a fideszes média. A _"_"tudósítások"_"_ alapja Ujhelyi István Sopronban tartott tegnapi sajtótájékoztatója volt, ahol az MSZP európai parlamenti képviselője beszélt a vasfüggönyről, ami a rendszerváltás előtt elválasztotta Magyarországot Nyugat-Európától. Többek között Orbán Viktor miniszterelnök Oroszország-barát politikáját bírálva Ujhelyi a következőket mondta:

„Építse valaki újból fel a vasfüggönyt? Legyen ismét határállomás Ausztria és Magyarország között? (...) Akarjuk, visszasírjuk azt az időszakot, amikor egyébként csak útlevéllel mozoghatunk Nyugat-Európa irányába? (...) Sopron is dönteni fog, hogy az Európai Unióban akar magyarként megmaradni, vagy pedig az európai térségből kisodródva, egy újabb vasfüggöny mögé akar szorulni. (...) Ha kerítésmentes és egységes Európai Unióra vágynak, akkor az MSZP és Párbeszéd szövetség listájára és a szociális Európára kell, hogy szavazzanak.”

Ujhelyi Facebook oldalára fel is töltötte soproni beszédének teljes videóját.

Ebből teljesen egyértelműen kiderült, hogy miről volt szó, és hogy a sajtótájékoztatón a migráció vagy a déli határkerítés szóba sem került.

Ma reggel elsőként talán a Mandiner számolt be Ujhelyi szavairól

„Kerítésmentes Európával” kampányol az MSZP-s Ujhelyi István

című anyagukban. Ott még egy mondat erejéig megemlítették, hogy mi volt a szövegkörnyezet, bár aztán részletesen sorolták 2015-ben szocialista politikusok minket mondta a déli határkerítésről, összemosva az övékkel Ujhelyi mostani szavait.

A Pesti Srácok

Ujhelyi István szerint az emberek kerítésmentes Európára vágynak

című anyagában hasonló a helyzet, megjelenik röviden az eredeti szövegkörnyezet, de aztán más szocialisták déli határról szóló nyilatkozatait sorolják.

Ezekhez képest például

  • a Ripost
  • az Origo
  • a Hír TV
  • és a közmédia

másik utat választott.

Ők egyszerűen kivágták Ujhelyi utolsó mondatát a kerítésmentes Európáról, és egyáltalán nem számolnak be arról, hogy az milyen szövegkörnyezetben, a vasfüggönyre utalva hangzott el.

Az M1 hamisított anyagát itt lehet megnézni.

A Híradó beszámolója szerint egyébként Deutsch Tamás fideszes EP képviselő is beszállt a dologba, a kedden kora délután megjelent anyagukban azt írják:

„Most pedig az osztrák szocialisták a magyar szocialistákkal szövetkeznek a magyar határvédelem kiiktatására, a határkerítés lebontására – jelentette ki a Fidesz EP-képviselője. Szerinte Ujhelyi István szavai alapján úgy tűnik, a magyar szocialisták készek a külföldi szövetségeseik megrendelését teljesíteni, és lelkesen beígérik a magyar határkerítés lebontását.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt