374 millióból indítanának irodalmi lapot Káslerék

KULTÚRA
2019 május 08., 04:54
comments 158

A kormánynak nagyszabású elképzelései vannak arról, hogyan alakítanák a Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM) a magyar íróközösség és a tágabban értelmezett irodalmi élet központjává, és erre egy, a hvg.hu által megszerzett előterjesztés szerint szánnának is közpénzt, milliárdokat. Ezek az elképzelések nagyban átfednek a PIM igazgatói székében a kultúrharcoló fideszmédia által ellenzéki elhajlással megvádolt Prőhle Gergelyt váltó Demeter Szilárd igazgatói pályázatával. Demeter egyébként korábban a Századvégnek is dolgozott, saját bevallása szerint is nagy tisztelője Habony Árpádnak.

A hvg.hu szerint a PIM erősítésének része lenne egy új irodalmi folyóirat elindítása is. Az Országút című kiadványra egy előterjesztés szerint idén 374, később pedig évente 300 millió forintot adna a költségvetés. A kéthetente 8000 példányban megjelenő, 490 forintos lap célja kifejezetten az lenne, hogy szélesebb rétegeket érjen el.

Az előterjesztés szerint a lap nem foglalna állást pártpolitikai kérdésekben, de megvitatná a nemzet szempontjából fontos ügyeket, és olyan szakemberek irányítanák, akik „tudatában vannak azoknak a nemzetstratégiai feladatoknak, amelyeket egy ilyen lapnak el kell látnia”.

A lapot egy kft. adná ki, ez azonban a PIM felügyelete alatt állna.

Az előterjesztés szerint ezen kívül a PIM válna a magyar irodalom központi ügynökségévé, és kapna pénzt egy rakás könyvfesztiválra meg mindenféle rendezvényre, és az állami irodalmi díjak osztásába is beleszólna. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.