Kormányzati tervek a PIM megújításáról: kötelező fellépés az íróknak, a piaci igények visszaszorítása

A hvg.hu megszerezte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) „hosszú távú fejlesztési és működési koncepciójáról” szóló előterjesztést, amelyet az  Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) készített, Kásler Miklós is jóváhagyta, és a miniszter fogja a kormány elé terjeszteni. Vagyis elvileg még van rá lehetőség, hogy a javaslatcsomag legértelmetlenebb részeit finomítsák.

A cikk nyilván a lényeget igyekezett kiemelni, de az idézett tervek nagy része így is üres szólam vagy emlékezetes képzavar: a PIM „a kortárs irodalom kovásza és kapuőre”, amelynek „nemzeti jelentőségű irodalmi erőközponttá” és „közép-európai szinten meghatározó ikonikus helyszínné és szervezőközponttá” kell válnia és így tovább.

Pénz, az lesz

Miután az Orbán-kormányok államtitkárát, Prőhle Gergelyt leváltották a Habony Árpád környezetéből érkező Demeter Szilárdra, a PIM költségvetését duplájára emelné a minisztérium. Az idei 2,9 milliárd helyett 2020-ra 6,1 milliárd forintot, 2021-re 5,8 milliárd forintot, 2022-re pedig 5,4 milliárdot irányoznak elő.

Politika is lesz

A politikából érkező új főigazgató alatt a múzeumnak feladata lesz, hogy „politizáljon. Álljon bele az európai és magyar értékek védelmébe. Generáljon társadalmi vitákat. Provokáljon ki produktív konfliktusokat.”

Demeter Szilárd beleáll a lépcsőházbaFotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Döntsenek az olvasók. Vagy mégsem!

A Demeter Szilárd főigazgatói pályázatára épülő minisztériumi anyag egyik programpontja, hogy legyen „írócentrikusság” helyett „olvasó- és látogatóközpontúság”. A következő pontban viszont már arról értekeznek, hogy változtatni kell azon a sajnálatos helyzeten, hogy elsősorban a „piaci igények” - vagyis az olvasók érdeklődése - befolyásolják a magyar irodalom idegen nyelvekre fordítását, illetve a nemzetközi irodalom „magyarítását”.

Kötelező fellépés a PIM-ben

Múzeumi feladatain kívül a PIM a lebonyolítója három fontos ösztöndíj (a Móricz-, az Örkény- és a Babits-) pályázatának, amellyel a fiatal írók-költők, drámaírók és műfordítók juthatnak havi bruttó 200 ezer forint alkotói támogatáshoz egy éven át. A kormány új elképzelései szerint ezeknek az ösztöndíjasoknak a jövőben vállalniuk kell „havi vagy kéthavi kötelező rendezvényi fellépést a PIM-ben”. Ez a megkötés arra kényszerítené a programszervezőket, hogy (két)havonta találjanak ki valamilyen programot a 30-nál is több ösztöndíjasnak, akiket másrészt arra kötelezne, hogy az állami támogatásért cserébe lépjenek fel Demeter Szilárd nyíltan politizáló intézményében.

Újságíróképzés az irodalmi múzeumban

Valamiért arra a feladatra is vállalkozna a PIM, hogy megfelelő világnézetű újságírókat oktasson. A múzeum átvenné a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft-t, amelynek célja lenne „jól felkészült, tájékozódni és elvonatkoztatni tudó, kritikus gondolkodású, felelősségteljes, a magyar érdekeket szem előtt tartó újságírók képzése, akik képesek lesznek alakítani, ezáltal jobbá tenni a világot”.

További részletek a hvg.hu-n.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.