Az Alkotmánybíróság szerint mégsem baj, hogy a Fidesz hazudott a szavazóinak

A Kúria néhány napja bírságot szabott ki a Fideszre, amiért a párt megtévesztette a támogatóit, és úgy gyűjtött aláírásokat az európai parlamenti választásra, hogy az induláshoz már megvolt a szükséges számú szignó, a cél kizárólag az adatgyűjtés volt. Az aláírásgyűjtéshez nem is a Nemzeti Választási Iroda által hitelesített támogatói gyűjtőíveket használták.

A Kúria szerint ez az eljárás a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvével ellentétes, ezért elmarasztalták a Fidesz-KDNP-t.

Az Alkotmánybíróság azonban most kimondta, alkotmányellenes ez az elmarasztalás, hiszen a választási eljárásról szóló törvény nem tiltja a pártoknak, hogy választási kampányban a jelöltállításon kívül más célra is gyűjtsenek aláírást.

Az egész ügy azzal kezdődött, hogy a Momentum Mozgalom beadott a bíróságnak egy videofelvételt, amin a Fidesz-KDNP aktivistái 2019. április 8-án 18 óra 38 perckor Budapesten, a Kálvin téri aluljáróban aláírásokat gyűjtöttek. A pártszövetség logóival ellátott kihelyezett pulton a „Nekünk Brüsszelben is Magyarország az első! Május 26.” felirat szerepelt, a pulton elhelyezett aláírásgyűjtő lapok fejrészén a „Támogatom Orbán Viktor programját, állítsuk meg a bevándorlást!” felirat volt olvasható, az aktivisták pedig többször is azt állították, hogy az európai parlamenti választásra gyűjtenek aláírásokat.

A Kúria ez alapján döntött, és kimondták, hogy a Fidesz gyakorlata nem lett volna jogsértő, ha a választópolgár pontosan tudta volna, hogy mit ír alá, de mivel nem ez volt a helyzet, a párt igenis megtévesztette az embereket.

Az Alkotmánybíróságot azonban nem zavarta, mi látható a videón, és kimondták, hogy az ügynek alapjogi vonatkozása is van, mégpedig az, hogy a pártok és választóik közötti kommunikációra vonatkozik a véleménynyilvánítás szabadsága, és a Kúria Fideszt elmarasztaló döntése már csak azért is alkotmányellenes, mert ezt nem észlelték.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.