Trócsányi főtanácsadója mostantól kormánybiztosként felel a közigazgatási bíróságok létrehozásáért

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A kormány két évre a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatályba lépésével összefüggő feladatok koordinációjáért felelős kormánybiztossá nevezte ki dr. Bogdán Tibort az Igazságügyi Minisztériumban, derült ki a minisztérium közleményéből. 

Mint írják, Bogdán Tibor 1985 és 1993 között különböző funkciókat töltött be az Igazságügyi Minisztériumban. A rendszerváltáskor ő volt a közjogi kodifikációk felelőse, részt vett a rendszerváltást lehetővé tevő jogszabályok előkészítésében. 1989 decemberétől miniszterhelyettes, 1990 és 1993 között az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt. 1993-tól ügyvédi pályára lépett, de 1994 után is számos esetben kérték fel kodifikációs munkában való részvételre. 2014 nyarától Trócsányi László igazságügyi miniszter személyes főtanácsadója, e minőségében részt vett a tárca legfontosabb jogszabály-előkészítési feladatainak ellátásában.

A közlemény szerint kormánybiztosként az önálló közigazgatási bíráskodás elindításával összefüggő feladatai közé tartozik többek között a közigazgatási bíróságok működési feltételeinek megteremtésével kapcsolatos koordináció, illetve a közigazgatási bíróságok felállításával kapcsolatban hozott szakpolitikai döntések végrehajtásának és az igazságügyért felelős miniszter igazgatási feladatait segítő szervezet rendszer kialakításának ellenőrzése; ezenfelül közreműködik a tárca egyéb jogalkotási tevékenységében.

Az Igazságügyi Minisztérium ezen kívül örömmel nyugtázta, hogy 2019. április 30-ig 162 bíró jelezte, részt kíván venni az új közigazgatási bírósági struktúrában. Ez lehetővé teszi, hogy 2020. január 1-jén megindulhasson Magyarországon az elkülönült közigazgatási bíráskodás.

A közigazgatási bíróságok létrehozását rengeteg jogi kritika érte, a Velencei Bizottság szerint például ez a törvény túl nagy hatalmat helyez nagyon kevés vezető kezébe.

A témában megjelent cikkeinket itt lehet elolvasni. (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.