Trócsányi főtanácsadója mostantól kormánybiztosként felel a közigazgatási bíróságok létrehozásáért

POLITIKA
2019 május 8., 12:17
comments 23

A kormány két évre a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatályba lépésével összefüggő feladatok koordinációjáért felelős kormánybiztossá nevezte ki dr. Bogdán Tibort az Igazságügyi Minisztériumban, derült ki a minisztérium közleményéből. 

Mint írják, Bogdán Tibor 1985 és 1993 között különböző funkciókat töltött be az Igazságügyi Minisztériumban. A rendszerváltáskor ő volt a közjogi kodifikációk felelőse, részt vett a rendszerváltást lehetővé tevő jogszabályok előkészítésében. 1989 decemberétől miniszterhelyettes, 1990 és 1993 között az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt. 1993-tól ügyvédi pályára lépett, de 1994 után is számos esetben kérték fel kodifikációs munkában való részvételre. 2014 nyarától Trócsányi László igazságügyi miniszter személyes főtanácsadója, e minőségében részt vett a tárca legfontosabb jogszabály-előkészítési feladatainak ellátásában.

A közlemény szerint kormánybiztosként az önálló közigazgatási bíráskodás elindításával összefüggő feladatai közé tartozik többek között a közigazgatási bíróságok működési feltételeinek megteremtésével kapcsolatos koordináció, illetve a közigazgatási bíróságok felállításával kapcsolatban hozott szakpolitikai döntések végrehajtásának és az igazságügyért felelős miniszter igazgatási feladatait segítő szervezet rendszer kialakításának ellenőrzése; ezenfelül közreműködik a tárca egyéb jogalkotási tevékenységében.

Az Igazságügyi Minisztérium ezen kívül örömmel nyugtázta, hogy 2019. április 30-ig 162 bíró jelezte, részt kíván venni az új közigazgatási bírósági struktúrában. Ez lehetővé teszi, hogy 2020. január 1-jén megindulhasson Magyarországon az elkülönült közigazgatási bíráskodás.

A közigazgatási bíróságok létrehozását rengeteg jogi kritika érte, a Velencei Bizottság szerint például ez a törvény túl nagy hatalmat helyez nagyon kevés vezető kezébe.

A témában megjelent cikkeinket itt lehet elolvasni. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt