Ferenc pápa kötelezővé tette a papságnak, hogy jelentsenek minden szexuális visszaélést

vallás
2019 május 09., 10:03
comments 171

A pápa a katolikus egyház elrendelte a katolikus egyház papsága számára, hogy minden szexuális visszaélést és elfedési kísérletet jelentsenek az egyház számára, írja a BBC

Ferenc pápa apostoli levelében, amely egyházi törvénnyé fog emelkedni, kijelentette, hogy bármiféle szexuális közeledés, amely a hatalmi helyzetből fakad, zaklatónak számít, és hogy az egyházi hierarchiában senki nem mentesülhet a vizsgálat alól. 

A pápa februárban ígérte meg, hogy hamarosan konkrét lépéseket fog közzétenni, melyek az egyházon belüli szexuális visszaélések ellen alkalmaznának. Az egyház szemében ezentúl automatikusan zaklatásnak számít majd minden olyan eset, amikor valaki a hatalmát kihasználva közeledik szexuálisa egy másik emberhez. Erről Ferenc pápa írt apostoli levelében, ami az egyházi törvények alapja. 

Az új irányelvet támogatóan fogadták vatikáni kommentátorok, akik szerint változást hozhat az egyházon belüli szexuális visszaélések kezelésében. 

A BBC gyorselemzése szerint a pápa rendelkezésének célja, hogy megváltoztassa azt, ahogy az egyház eljárt ezeknél az eseteknél: mostantól kezdve, a történelem során először az egyházi tisztviselőknek kötelességük lesz felfedniük minden olyan vádat, melyet hallottak. Korábban ennek megítélése személyes meggyőződésükön múlott. 

A közelmúltban sorozatot indítottunk a katolikus egyházon belüli szexuális visszaélésekről, illetve hogy mit lehetett ezekből eddig megismerni. Az eddig megjelent cikkeket itt lehet elolvasni:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.