Megdöbbentette az ENSZ menekültügyi főbiztosságát, hogy Magyarországról kitoloncolják a menedékkérő családokat

politika
2019 május 09., 06:05
comments 130

A nemzetközi és az európai uniós jog "kirívó megsértésének" minősítette közleményében az ENSZ Menekültügyi főbiztossága, hogy a magyar hatóságok keddről szerdára virradó éjszaka két menedékkérő családot is az ország elhagyására kényszerítettek.

A két családot - négy felnőttet és összesen hét gyereket - hónapokig tartották őrizetben a röszkei tranzitban, hogy aztán május 7-én éjszaka a határkerítés egyik kapuján áttuszkolják őket Szerbiába. "Az, ahogyan ezekkel a családokkal bántak, beleértve azt, hogy a nélkül távolították el őket Magyarország területéről, hogy érdemi erőfeszítést tettek volna a menedékkérelmük áttekintésére, rendkívül elkeserítő” – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Grandi szerint ez az eset csak megerősítette aggodalmaikat, hogy Magyarországon a menedékkérőket nem kérelmük tartalma alapján utasítják el, hanem pusztán azért, mert a magyar jog szerint automatikusan, érdemi vizsgálat nélkül elutasíthatják a kérelmüket.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a magyar hatóságok nem engedik be az ENSZ ellenőreit a tranzitba. Így azt csak a családoktól tudják, hogy a magyar hatóságok öt napon át enni sem adtak a felnőtt családtagoknak. Ezért újra felszólították a magyar hatóságokat, hogy gondoskodjon az őrizetében lévő menedékkérőkről "az emberi jogi törvényeknek és a kormány törvényi kötelezettségeinek megfelelően".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.