Megdöbbentette az ENSZ menekültügyi főbiztosságát, hogy Magyarországról kitoloncolják a menedékkérő családokat

2019 május 9., csütörtök 6:05
130

A nemzetközi és az európai uniós jog "kirívó megsértésének" minősítette közleményében az ENSZ Menekültügyi főbiztossága, hogy a magyar hatóságok keddről szerdára virradó éjszaka két menedékkérő családot is az ország elhagyására kényszerítettek.

A két családot - négy felnőttet és összesen hét gyereket - hónapokig tartották őrizetben a röszkei tranzitban, hogy aztán május 7-én éjszaka a határkerítés egyik kapuján áttuszkolják őket Szerbiába. "Az, ahogyan ezekkel a családokkal bántak, beleértve azt, hogy a nélkül távolították el őket Magyarország területéről, hogy érdemi erőfeszítést tettek volna a menedékkérelmük áttekintésére, rendkívül elkeserítő” – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Grandi szerint ez az eset csak megerősítette aggodalmaikat, hogy Magyarországon a menedékkérőket nem kérelmük tartalma alapján utasítják el, hanem pusztán azért, mert a magyar jog szerint automatikusan, érdemi vizsgálat nélkül elutasíthatják a kérelmüket.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a magyar hatóságok nem engedik be az ENSZ ellenőreit a tranzitba. Így azt csak a családoktól tudják, hogy a magyar hatóságok öt napon át enni sem adtak a felnőtt családtagoknak. Ezért újra felszólították a magyar hatóságokat, hogy gondoskodjon az őrizetében lévő menedékkérőkről "az emberi jogi törvényeknek és a kormány törvényi kötelezettségeinek megfelelően".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt