Megdöbbentette az ENSZ menekültügyi főbiztosságát, hogy Magyarországról kitoloncolják a menedékkérő családokat

A nemzetközi és az európai uniós jog "kirívó megsértésének" minősítette közleményében az ENSZ Menekültügyi főbiztossága, hogy a magyar hatóságok keddről szerdára virradó éjszaka két menedékkérő családot is az ország elhagyására kényszerítettek.

A két családot - négy felnőttet és összesen hét gyereket - hónapokig tartották őrizetben a röszkei tranzitban, hogy aztán május 7-én éjszaka a határkerítés egyik kapuján áttuszkolják őket Szerbiába. "Az, ahogyan ezekkel a családokkal bántak, beleértve azt, hogy a nélkül távolították el őket Magyarország területéről, hogy érdemi erőfeszítést tettek volna a menedékkérelmük áttekintésére, rendkívül elkeserítő” – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Grandi szerint ez az eset csak megerősítette aggodalmaikat, hogy Magyarországon a menedékkérőket nem kérelmük tartalma alapján utasítják el, hanem pusztán azért, mert a magyar jog szerint automatikusan, érdemi vizsgálat nélkül elutasíthatják a kérelmüket.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a magyar hatóságok nem engedik be az ENSZ ellenőreit a tranzitba. Így azt csak a családoktól tudják, hogy a magyar hatóságok öt napon át enni sem adtak a felnőtt családtagoknak. Ezért újra felszólították a magyar hatóságokat, hogy gondoskodjon az őrizetében lévő menedékkérőkről "az emberi jogi törvényeknek és a kormány törvényi kötelezettségeinek megfelelően".

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.