Öt év börtönre ítéltek két oroszpárti politikus Montenegróban

2019 május 9., csütörtök 9:56
Rendőrkommandósok a podgoricai bíróság előtt a puccsisták ítélethirdetésekor. Fotó: SAVO PRELEVIC/AFP

Öt év börtönbüntetésre ítélte a montenegrói bíróság azt a két oroszpárti ellenzéki politikust, aki a hatóság gyanúja szerint az orosz titkosszolgálatokkal együttműködve akarta meggyilkolni 2016 októberében Milo Gyukanovics miniszterelnököt, hogy megakadályozza az ország NATO-csatlakozását.

A bíróság távollétében az orosz katonai hírszerzés két ügynökét is elítélte. Oroszország "abszurdnak" nevezte az eljárást, ahogy a montenegrói ellenzék is azt állítja, hogy valójában egy "false flag" akció volt az állítólagos puccskísérlet, vagyis a kormány maga szervezte meg.

A bíróság azonban bizonyítottnak látta, hogy Andria Mandity és Milan Knezevity, a szerb- és oroszbarát Demokratikus Arcvonal Szövetség parlamenti képviselői puccsot szerveztek egy montenegrói, kilenc szerb és két orosz bűntársukkal. Az orosz és szerb gyanúsítottakat távollétükben ítélték el, a két orosz ügynököt 12, illetve 15 évre.

Az orosz ügynököket Eduard Sismakovként és Vlagyimir Popovként azonosították a montenegrói hatóságok. Popov ellen az Interpol is körözést adott ki, bár az orosz titkosügynökök lebuktatásában élen járó Bellingcat szerint a "Popov" valójában álnév, a kémet igazából Vlagyimir Mojszejevnek hívják. (Via BBC)