Öt év börtönre ítéltek két oroszpárti politikus Montenegróban

Rendőrkommandósok a podgoricai bíróság előtt a puccsisták ítélethirdetésekor.Fotó: SAVO PRELEVIC/AFP

Öt év börtönbüntetésre ítélte a montenegrói bíróság azt a két oroszpárti ellenzéki politikust, aki a hatóság gyanúja szerint az orosz titkosszolgálatokkal együttműködve akarta meggyilkolni 2016 októberében Milo Gyukanovics miniszterelnököt, hogy megakadályozza az ország NATO-csatlakozását.

A bíróság távollétében az orosz katonai hírszerzés két ügynökét is elítélte. Oroszország "abszurdnak" nevezte az eljárást, ahogy a montenegrói ellenzék is azt állítja, hogy valójában egy "false flag" akció volt az állítólagos puccskísérlet, vagyis a kormány maga szervezte meg.

A bíróság azonban bizonyítottnak látta, hogy Andria Mandity és Milan Knezevity, a szerb- és oroszbarát Demokratikus Arcvonal Szövetség parlamenti képviselői puccsot szerveztek egy montenegrói, kilenc szerb és két orosz bűntársukkal. Az orosz és szerb gyanúsítottakat távollétükben ítélték el, a két orosz ügynököt 12, illetve 15 évre.

Az orosz ügynököket Eduard Sismakovként és Vlagyimir Popovként azonosították a montenegrói hatóságok. Popov ellen az Interpol is körözést adott ki, bár az orosz titkosügynökök lebuktatásában élen járó Bellingcat szerint a "Popov" valójában álnév, a kémet igazából Vlagyimir Mojszejevnek hívják. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.