2021-ig zárva marad a Part című filmből ismert meseszerű partszakasz, Maya Bay

természet
2019 május 10., 06:32
comments 175
Maya Bay, 2018 április 9.
photo_camera Maya Bay, 2018 április 9. Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

A thai hatóságok tavaly ősszel úgy döntöttek, hogy lezárják Maya Bay-t, a híres partszakaszt Ko Phi Phi Le szigetén, ahol 2000-ben Alex Garland bestselleréből Danny Boyle Leonardo Dicaprio főszereplésével leforgatta a Part című filmet.

A lezárást eredetileg négy hónapra tervezték, aztán határozatlan időre meghosszabbították. 

A hatóságok most úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a tiltást, és egészen 2021-ig nem engednek turistákat a partszakasz közelébe, és csak hajókon, a szárazföldtől legalább 300 méterről lesz csak megtekinthető a legendás öböl. Több idő kell a partszakasznak, hogy regenerálódni tudjon. 

Lezárása előtt naponta 5000 ember látogatta meg a partszakaszt, ami a film megjelenése világ egyik legfrekventáltabb turistalátványossága lett. Az inváziót megsínylette a környezet: az öböl mentén a korallok szinte teljesen megsemmisültek.

Az újranyitás után a turisták számát korlátozni fogják, a kishajóknak pedig megtiltják majd, hogy kikössenek az öböl területén. Ennek persze nem örülnek a helyi turizmusból élő cégek, úgyhogy várhatóak konfliktusok az ügyben. (BBC

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.