PC-terrorról és cenzúráról sírt a magyar kormányszóvivő, mert a Twitter nem cenzúrázta

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A magyar kormány sajtószolgálata drámai hangú hírlevet küldött szét „a Twitter gondolatrendőrsége” miatt panaszkodva, mert egy random felhasználó panaszt tett a „migránsinvázió” kifejezés használata miatt.  A Twitter ugyan közölte a kormányszóvivővel (vagy a nevében twitterező felhasználóval), hogy nem találta aggodalmasnak a kifejezést, és nem avatkozik be, de ez nem hatotta meg a harcias  Kovácsot. 

Erre az egzotikus jelenségre a Guardian tudósítója hívta fel a figyelmet. Nem túlzott.

Kovács Zoltán kormányszóvivő blogján el lehet olvasni a szöveget, amely még annál is kicsit cifrább, mint amire Shaun Walker rácsodálkozott.

A pillanat, amikor a Twitter píszí gondolatrendőrsége megpróbált cenzúráztatni minket

című írásában Kovács felidézi, hogy kiposztolt egy idézetet Orbántól, amely a Salvinival közös sajtótájékoztatón hangzott el: „Európa határait meg kell védeni a migránsinvázióval szemben”. Tegnap aztán Kovács levelet kapott a Twittertől, amelyben közölték vele, hogy panasz érkezett a bejegyzésére.

„Úgy tűnik, egy bevándorláspárti őrszem jelentett” – írta Kovács, akit szemmel láthatóan felzaklatott ez az eset. „Talán azért, mert a tweetem szerint meg kell védeni Európa határait? Vagy azért, mert benne volt a szó: migránsinvázió? Vagy pusztán azért, mert Európa egyik legnépszerűbb miniszterelnökét idéztem, Orbán Viktort, a politikai vezetőt, akit a keményvonalas liberálisok nem tudnak elviselni?”

Ezen a ponton már nagyon várja az olvasó, hogy milyen szörnyűséghez vezetett ez az aljas feljelentés, és Magyarország kormányának meghurcolt szóvivője meg is adja a választ: a Twitter kivizsgálta a jelentett tartalmat, és arra jutott, hogy az nem sértette meg a Twitter szabályzatát vagy a vonatkozó jogszabályokat. „Ennél fogva ezúttal semmilyen lépést nem tettünk.”

Vagyis a gondolatrendőrség egy mezei felhasználót jelentett, a cenzúra pedig a cenzúra hiányát. Kovács a következő mondatában mindebből a következő konklúziót vonja le:

„Elértük azt a pontot, ahol már nem tudunk nyers és őszinte nyilvános beszélgetést folytatni az előttünk álló kihívásokról.”

A sajátosan magyar PC-véleményterrorról egyébként Herczeg Márk cikkét tudnánk az olvasó figyelmébe ajánlani.