Pardavi Márta kapta az év jogvédőjének járó nemzetközi elismerést

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke Fotó: EGYED PETER/EGYED PETER


A Helsinki Bizottság társelnökét választotta meg az év nemzetközi jogvédőjének a stockholmi központú nemzetközi civil jogvédő szervezet, a Civil Rights Defenders. Ez volt a hetedik alkalom, hogy a szervezet díjazta az adott év legfontosabb teljesítményét nyújtó jogvédőjét, és az első, hogy ezt egy uniós országban tevékenykedő civil vehette át. 

A díjat az odaítélő testület azzal indokolta, hogy Pardavi évek óta példaadó jogvédő tevékenységet folytat a jogállam szisztematikus lerombolásával szemben, és kiemelték azt is, hogy sokat tett az idegengyűlölet megfékezése ellen is, és határozottan fellépett gyűlölet-bűncselekmények ügyeiben is. 

A világ számos pontján tevékeny CVR indoklásában kitért arra, hogy Magyarországon a demokratikus intézmények nyomás alatt állnak, és a kormány gyakran él a megfélemlítés eszközével is. 

 „A demokráciát autokratikus törekvések fenyegetik számos országban. Az illiberális hatalom közellenségként igyekszik beállítani a kritikusait, az emberi jogok védelmezőit és a kitaszított csoportokat. Mindenki láthatja, mi történik Magyarországon és másutt is. Ez a díj megerősít bennünket, civil magyar jogvédőket, hogy munkánkra szükség van, és bátorítást ad ahhoz, hogy a jogállami értékeket továbbra is védelmezzük” – köszönte meg a díjat Stockholmban a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

A díjat ezidáig szerb, fehérorosz, vietnami, azeri, dél-szudáni és török aktivisták vehették át. Most egy magyar.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.