Republikánus és demokrata szenátorok közös levélben szólítják fel Trumpot, hogy kérje számon Orbánon a demokrácia leépítését

2019 május 10., péntek 21:47
286

Hétfőn az amerikai elnök végre fogadja Orbán Viktort, de Trump saját pártjában is vannak, akik ettől nem felhőtlenül boldogok. 

A szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke, James E. Risch és a párt 2016-os elnökjelölje, Marco Rubio közös levelet írt a bizottság rangidős demokrata tagjával, Robert Menendezzel és Jeanne Shaheennel. A négy szenátor aggodalmát fejezi ki a magyar demokrácia leépítése miatt, és 

felszólítja Donald Trumot, hogy ezt tegye szóvá Orbán Viktorral közös találkozóján.

Risch alatt Rubio, Menendez alatt Shaheen Fotó: senate.gov

A levél felsorolja azt a számos nemzetközi szervezetet, amelyek dokumentálták, ahogy Magyarországon „a szabadság, a joguralom és a kormányzás minősége gyakorlatilag minden mutató szerint hanyatlik.”

Külön bekezdésben térnek ki rá, hogy Magyarország NATO-tagként mennyire közel került Oroszországhoz. Felróják az energiafüggőségünket, a letelepedési kötvényeket és a Nemzetközi Beruházási Bank ideköltözését.

A levél végén a szenátorok felidézik 1956 és 1989 emlékét, és kijelentik, hogy szolidárisak a magyar néppel. Az amerikai elnököt pedig arra kérik, hogy maradjon hű a demokratikus értékekhez akkor is, amikor Orbánnal találkozik.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt