Szükséghelyzetet hirdetett az ír parlament a klímaváltozás miatt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az ír parlament, a világon másodikként, környezeti és klímaváltozási szükséghelyzetet jelentett be csütörtök este. Bár a sorban az első a brit parlament volt, de a londoni törvényhozás határozata nem kötelezi cselekvésre a kormányt.

Most a dublini parlament az összes parlamenti párt támogatásával, közfelkiáltással elfogadott határozatban felszólítja az ír kormányt, hogy vizsgálja meg: milyen eszközökkel tudná hatékonyabban akadályozni a biológiai sokféleség csökkenését.

 A határozat összhangban van azzal, hogy az Európai Unió vezetői a következő öt év legfontosabb teendőjének nyilvánították a klímaváltozással szembeni fellépést.     Ennek előzménye, hogy a parlament konszenzussal módosította saját jelentését a klímaváltozás miatt szükséges teendőkről.

Ugyanakkor Eamon Ryan, a Zöld Párt vezetője megjegyezte, hogy a határozat elfogadása még semmit sem jelent, ha valódi lépések nem történnek. Ez pedig szerinte azt jelenti, hogy a kormánynak olyan lépéseket is meg kell tennie, amiket nem szeretne. 

Richard Bruton, a klímaváltozás kérdéseivel foglalkozó ír miniszter a parlamentben kijelentette, hogy a klímaváltozást jogosan nevezik sokan az emberiség legsúlyosabb problémájának

Hamarosan elérjük azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút a klíma romlásában. A cselekvést szerte a világon tüntető diákok is sürgetik, akik a legnagyobb kárvallottjai lesznek a cselekvés hiányának” - tette hozzá a miniszter.

Az ír kormányzati célokban eddig az szerepelt, hogy az 1990-es értékhez képest 2050-re legalább 80 százalékkal kell csökkenteni a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátását. (BBC/MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.