Szükséghelyzetet hirdetett az ír parlament a klímaváltozás miatt

Az ír parlament, a világon másodikként, környezeti és klímaváltozási szükséghelyzetet jelentett be csütörtök este. Bár a sorban az első a brit parlament volt, de a londoni törvényhozás határozata nem kötelezi cselekvésre a kormányt.

Most a dublini parlament az összes parlamenti párt támogatásával, közfelkiáltással elfogadott határozatban felszólítja az ír kormányt, hogy vizsgálja meg: milyen eszközökkel tudná hatékonyabban akadályozni a biológiai sokféleség csökkenését.

 A határozat összhangban van azzal, hogy az Európai Unió vezetői a következő öt év legfontosabb teendőjének nyilvánították a klímaváltozással szembeni fellépést.     Ennek előzménye, hogy a parlament konszenzussal módosította saját jelentését a klímaváltozás miatt szükséges teendőkről.

Ugyanakkor Eamon Ryan, a Zöld Párt vezetője megjegyezte, hogy a határozat elfogadása még semmit sem jelent, ha valódi lépések nem történnek. Ez pedig szerinte azt jelenti, hogy a kormánynak olyan lépéseket is meg kell tennie, amiket nem szeretne. 

Richard Bruton, a klímaváltozás kérdéseivel foglalkozó ír miniszter a parlamentben kijelentette, hogy a klímaváltozást jogosan nevezik sokan az emberiség legsúlyosabb problémájának

Hamarosan elérjük azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút a klíma romlásában. A cselekvést szerte a világon tüntető diákok is sürgetik, akik a legnagyobb kárvallottjai lesznek a cselekvés hiányának” - tette hozzá a miniszter.

Az ír kormányzati célokban eddig az szerepelt, hogy az 1990-es értékhez képest 2050-re legalább 80 százalékkal kell csökkenteni a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátását. (BBC/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.