Szükséghelyzetet hirdetett az ír parlament a klímaváltozás miatt

klímaváltozás
2019 május 10., 11:49
comments 81

Az ír parlament, a világon másodikként, környezeti és klímaváltozási szükséghelyzetet jelentett be csütörtök este. Bár a sorban az első a brit parlament volt, de a londoni törvényhozás határozata nem kötelezi cselekvésre a kormányt.

Most a dublini parlament az összes parlamenti párt támogatásával, közfelkiáltással elfogadott határozatban felszólítja az ír kormányt, hogy vizsgálja meg: milyen eszközökkel tudná hatékonyabban akadályozni a biológiai sokféleség csökkenését.

 A határozat összhangban van azzal, hogy az Európai Unió vezetői a következő öt év legfontosabb teendőjének nyilvánították a klímaváltozással szembeni fellépést.     Ennek előzménye, hogy a parlament konszenzussal módosította saját jelentését a klímaváltozás miatt szükséges teendőkről.

Ugyanakkor Eamon Ryan, a Zöld Párt vezetője megjegyezte, hogy a határozat elfogadása még semmit sem jelent, ha valódi lépések nem történnek. Ez pedig szerinte azt jelenti, hogy a kormánynak olyan lépéseket is meg kell tennie, amiket nem szeretne. 

Richard Bruton, a klímaváltozás kérdéseivel foglalkozó ír miniszter a parlamentben kijelentette, hogy a klímaváltozást jogosan nevezik sokan az emberiség legsúlyosabb problémájának

Hamarosan elérjük azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút a klíma romlásában. A cselekvést szerte a világon tüntető diákok is sürgetik, akik a legnagyobb kárvallottjai lesznek a cselekvés hiányának” - tette hozzá a miniszter.

Az ír kormányzati célokban eddig az szerepelt, hogy az 1990-es értékhez képest 2050-re legalább 80 százalékkal kell csökkenteni a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátását. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.