Nem létező brüsszeli kifogásokról tartott sajtótájékoztatót Rétvári

Szombaton tartott sajtótájékoztatót Rétvári Bence arról, hogy "Brüsszel az előzetes egyeztetési eljárásban kifogásolta a magyar kormány által bevezetni kívánt babaváró támogatás bankokon keresztüli folyósítását." Az MTI beszámolója szerint az államtitkár hozzátette, hogy "Brüsszel a migránskártyák kapcsán semmilyen versenyjogi korlátozást, kifogást nem emelt, holott az ilyen kártyákra érkező pénzt is bankokon keresztül utalják." Szerinte ez felháborító kettős mérce. Hasonló tartalommal videóüzenetet felmondott Rétvári. Az Index utána kérdezett az elhangzottaknak és kiderült:

az EU magyarországi képviseletén előzetes vizsgálatról sem tudnak a témában, míg az Európai Bizottság versenypolitikai szóvivője szerint nem ők, hanem a magyar kormány hatóságok fordultak az Európai Bizottsághoz a babaváró hitelprogram ügyében. Tehát Rétvári nem mondott igazat.

Ricardo Cardoso az Indexnek azt írta, hogy "nincs folyamatban vizsgálat, és a Bizottság nem fogalmazott meg semmiféle hivatalos álláspontot az ügyben. A Bizottság gyakran kapcsolatba lép a tagállamokkal az olyan intézkedések megvitatására, amelyek állami támogatást jelenthetnek." Hozzátette: azontúl, hogy nem is vizsgálják a magyar kormány támogatási konstrukcióját, még szakmai véleményük sincs arról. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.