Egy vatikáni bíboros leszerelte a villanyórák működését gátoló zárat egy római lakóházban, amit hajléktalan családok foglaltak el

külföld
2019 május 12., 18:21
comments 164

Konrad Krajewski bíboros, a szegényeket segítő pápai alamizsnahivatal vezetője leszerelte a villanyórák működését gátoló zárat, és újraindította az áramszolgáltatást Róma egyik, hajléktalan családok által elfoglalt lakóházában, ahol régóta nem fizették a fogyasztást.

Az épületben élők beszámolói szerint Krajewski bíboros szombat este látogatta meg a lakóházat. A pápai alamizsnahivatal vezetőjeként Konrad Krajewski rendszeresen felkeresi, és segíti a Rómában élő szegényeket, betegeket, bajban levőket. Ebbe az épületbe játékokat vitt a gyerekeknek.

Amikor értesült, hogy az épületben május 6-án elzárták az áramszolgáltatást, és a lakók villany és meleg víz nélkül maradtak, Krajewski bíboros lement abba a pincébe, ahol a főkapcsoló volt, leszerelte a villanyórákat blokkoló zárakat, és újraindította az áramszolgáltatást. Konrad Krajewski elmondta a lakóknak, hogy papi szolgálata előtt villanyszerelőnek tanult.

Az olasz fővárosban, a lateráni Szent János-bazilika és a Termini pályaudvar közötti, korábban üresen álló lakóházat 2013-ban foglalták el hajléktalan családok. Az épületben kb. 450-en élnek, köztük közel 100 gyerek. Az áramot azért zárták el, mert a lakóház nem fizetett a szolgáltatásért, és kb. 300 ezer euró (több mint 100 millió forint) tartozást halmozott fel.

Az áramszolgáltató észrevette a szolgáltatás újraindítását, a rendőrséget küldte a helyszínre, de a lakók arra hivatkoztak, hogy a bíboros szerelte le az órákat blokkoló zárakat.

A vatikáni alamizsnahivatal közlése szerint Krajewski bíboros tettét az „emberség vezérelte”, miután súlyos helyzettel találta magát szemben. Az egyházi hivatal szerint Krajewski bíboros szükségesnek találta a beavatkozást a családok segítésére, és teljes tudatában van beavatkozása esetleges jogi következményeinek.

Konrad Krajewski 2018. június 28-án.
photo_camera Konrad Krajewski 2018. június 28-án. Fotó: Andreas Solaro/AFP

Az 55 éves Konrad Krajewski lengyel papot Ferenc pápa közvetlenül pápává választása után, 2013-ben nevezte ki az egyházfői hatáskörbe tartozó alamizsnahivatal élére. Az azóta bíborossá lett Krajewskiről köztudott, hogy rendszeresen járja Róma utcáit, elhagyott részeit a szegények, rászorulók segítésére: többek közt meleg ételt, ruhát, takarókat, pénzt, előre feltöltött telefonkártyákat, metrójegyeket és gyógyszereket oszt közöttük. Krajewski bíboros szervezte meg a Szent Péter térnél a rászorulóknak működtetett zuhanyzót, borbélyt és orvosi rendelőt.

A „szegények bíborosának” nevezett Konrad Krajewski korábban azt mondta, Ferenc pápa helyett cselekszik, mivel az egyházfő könnyen felismerhető, ezért nehezen hagyhatja el a Vatikánt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.