Márki-Zayt és Készt fogadták az amerikai külügyminisztériumban, de nem mondják meg, kicsoda

2019 május 13., hétfő 18:34
256

Nagy a sürgés-forgás amerikai-magyar vonalon: pár órával a Trump-Orbán találkozó előtt két magyar ellenzéki politikus , a Mindenki Magyarországa Mozgalom két elnökségi tagja, Márki-Zay Péter és Kész Zoltán találkozott amerikai diplomatákkal Washingtonban. 

A megbeszélésről kiadott közleményük első olvasásra kicsit furcsának tűnt, nem szerepelt benne ugyanis, hogy kivel találkoztak, a kiadott fotón csak a két magyar politikus szerepelt és a szöveg egy szóval sem említette az amerikai fél véleményét. Telefonon elértem Márki-Zay Pétert, így kiderült, hogy mindez nem volt véletlen.

A hódmezővásárhelyi polgármester elmesélte, hogy a külügyminisztérium olyan munkatársaival találkoztak, akik nem politikai kinevezettek, hanem külügyi szakemberek, akik ezért a nevük elhallgatását kérték. A megbeszélésről magáról Márki-Zay azt mondta, hogy alapvetően az amerikaiak kérdezgették őket a nekik érdekes témákban.

Ezek a következők voltak:

  • a magyar-orosz kapcsolatok, különös tekintettel a Magyarországon működési engedélyt kapott, az ellenzéki politikus által “orosz kémbanknak” nevezett pénzintézetre
  • a nyugati szövetségi rendszertől, így a NATO-tól való magyar távolodás
  • az Orbán-rezsim által befogadott, terrorgyanú miatt körözött arab üzletember és Orbánék kapcsolata
  • a szabad sajtó helyzete
  • a rezsimmel szembeni ellenállás

Márki-Zay úgy tapasztalta, hogy az ő véleménye azért érdekelte az amerikai külügyet, mert jobboldali, keresztény emberként áll szemben az Orbán-rendszerrel.

A két magyar ellenzéki hétfőn két megbeszélésen vett részt, a következő két napon pedig 3-4 hasonló találkozó vár rájuk a külügyminisztérium munkatársaival.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt