Márki-Zayt és Készt fogadták az amerikai külügyminisztériumban, de nem mondják meg, kicsoda

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nagy a sürgés-forgás amerikai-magyar vonalon: pár órával a Trump-Orbán találkozó előtt két magyar ellenzéki politikus , a Mindenki Magyarországa Mozgalom két elnökségi tagja, Márki-Zay Péter és Kész Zoltán találkozott amerikai diplomatákkal Washingtonban. 

A megbeszélésről kiadott közleményük első olvasásra kicsit furcsának tűnt, nem szerepelt benne ugyanis, hogy kivel találkoztak, a kiadott fotón csak a két magyar politikus szerepelt és a szöveg egy szóval sem említette az amerikai fél véleményét. Telefonon elértem Márki-Zay Pétert, így kiderült, hogy mindez nem volt véletlen.

A hódmezővásárhelyi polgármester elmesélte, hogy a külügyminisztérium olyan munkatársaival találkoztak, akik nem politikai kinevezettek, hanem külügyi szakemberek, akik ezért a nevük elhallgatását kérték. A megbeszélésről magáról Márki-Zay azt mondta, hogy alapvetően az amerikaiak kérdezgették őket a nekik érdekes témákban.

Ezek a következők voltak:

  • a magyar-orosz kapcsolatok, különös tekintettel a Magyarországon működési engedélyt kapott, az ellenzéki politikus által “orosz kémbanknak” nevezett pénzintézetre
  • a nyugati szövetségi rendszertől, így a NATO-tól való magyar távolodás
  • az Orbán-rezsim által befogadott, terrorgyanú miatt körözött arab üzletember és Orbánék kapcsolata
  • a szabad sajtó helyzete
  • a rezsimmel szembeni ellenállás

Márki-Zay úgy tapasztalta, hogy az ő véleménye azért érdekelte az amerikai külügyet, mert jobboldali, keresztény emberként áll szemben az Orbán-rendszerrel.

A két magyar ellenzéki hétfőn két megbeszélésen vett részt, a következő két napon pedig 3-4 hasonló találkozó vár rájuk a külügyminisztérium munkatársaival.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.