Márki-Zayt és Készt fogadták az amerikai külügyminisztériumban, de nem mondják meg, kicsoda

POLITIKA
2019 május 13., 18:34
comments 252

Nagy a sürgés-forgás amerikai-magyar vonalon: pár órával a Trump-Orbán találkozó előtt két magyar ellenzéki politikus , a Mindenki Magyarországa Mozgalom két elnökségi tagja, Márki-Zay Péter és Kész Zoltán találkozott amerikai diplomatákkal Washingtonban. 

A megbeszélésről kiadott közleményük első olvasásra kicsit furcsának tűnt, nem szerepelt benne ugyanis, hogy kivel találkoztak, a kiadott fotón csak a két magyar politikus szerepelt és a szöveg egy szóval sem említette az amerikai fél véleményét. Telefonon elértem Márki-Zay Pétert, így kiderült, hogy mindez nem volt véletlen.

A hódmezővásárhelyi polgármester elmesélte, hogy a külügyminisztérium olyan munkatársaival találkoztak, akik nem politikai kinevezettek, hanem külügyi szakemberek, akik ezért a nevük elhallgatását kérték. A megbeszélésről magáról Márki-Zay azt mondta, hogy alapvetően az amerikaiak kérdezgették őket a nekik érdekes témákban.

Ezek a következők voltak:

  • a magyar-orosz kapcsolatok, különös tekintettel a Magyarországon működési engedélyt kapott, az ellenzéki politikus által “orosz kémbanknak” nevezett pénzintézetre
  • a nyugati szövetségi rendszertől, így a NATO-tól való magyar távolodás
  • az Orbán-rezsim által befogadott, terrorgyanú miatt körözött arab üzletember és Orbánék kapcsolata
  • a szabad sajtó helyzete
  • a rezsimmel szembeni ellenállás

Márki-Zay úgy tapasztalta, hogy az ő véleménye azért érdekelte az amerikai külügyet, mert jobboldali, keresztény emberként áll szemben az Orbán-rendszerrel.

A két magyar ellenzéki hétfőn két megbeszélésen vett részt, a következő két napon pedig 3-4 hasonló találkozó vár rájuk a külügyminisztérium munkatársaival.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.