Orbán megérkezett a Fehér Házba

Orbán Viktor miniszterelnök magyar idő szerint néhány perccel este 8 után megérkezett a washingtoni Fehér Házhoz, ahol Donald Trump elnök fogadta. A két politikus néhány másodpercre a kamerák felé nézett, majd bementek az épületbe, ahol a tervek szerint egy kb. 45 perces zárt körű tárgyaláson vesznek majd részt.

Az amerikai sajtó elég sokat írt a találkozóról, az elnökkel kritikus szerkesztőségek cikkei számon kérik Trumpot, amiért egy, a jogállamot szisztematikusan leépítő politikai vezetőt fogad, de több, a republikánus párthoz húzó lap cikke is megemlíti, hogy Orbán közeledése Kínához és Oroszországhoz szembemegy az USA és a NATO érdekeivel.

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Orbán érkezését ennek a közvetítésnek a végén lehet megnézni.

A két politikus válaszolt néhány újságírói kérdésre is, és mondtak néhány szót arról, mit várnak a találkozótól. Doland Trump azt mondta, Orbán kicsit olyan, mint ő, azaz ellentmondásos, megosztó figura, de biztonságban tartott az országát, és valószínűleg jó hangulatú találkozó áll előttük, amin kereskedelmi kérdéseket is meg fognak vitatni.

Orbán azt mondta, büszke, hogy az Egyesült Államok oldalán harcolhat Magyarország az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, valamint a keresztény közösségek segítése érdekében világszerte. A miniszterelnök azt mondta, azért jött Washingtonba, hogy elmélyítse Magyarország és az USA stratégiai szövetségét.

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A jelen lévő újságíróik Trumpot főleg a kínai-amerikai kapcsolatokról kérdezték, de esett szó Iránról és Putyinról is, ahogyan a Trump kampánya elleni FBI-vizsgálatról is, Magyarországgal kapcsolatban semmi nem merült fel az újságírói kérdésekben, amíg meg nem kérdezték arról, mi a véleménye a magyar demokrácia leépítéséről.

Trump azt mondta, Orbánt sokan szeretik, és Európában komoly problémák vannak, a kérdésre végül Orbán válaszolt, aki azt mondta, az emberek megbízásából, az emberekért kormányoznak, és új alkotmányt fogadott el az ország 2011-ben, és aszerint is működik, demokratikusan. Trump kiemelte azt is, hogy Magyarország NATO-tag, és jó tagja a NATO-nak, ezt sem szabad elfelejteni.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.