Orbán megérkezett a Fehér Házba

POLITIKA
2019 május 13., 18:18
comments 620

Orbán Viktor miniszterelnök magyar idő szerint néhány perccel este 8 után megérkezett a washingtoni Fehér Házhoz, ahol Donald Trump elnök fogadta. A két politikus néhány másodpercre a kamerák felé nézett, majd bementek az épületbe, ahol a tervek szerint egy kb. 45 perces zárt körű tárgyaláson vesznek majd részt.

Az amerikai sajtó elég sokat írt a találkozóról, az elnökkel kritikus szerkesztőségek cikkei számon kérik Trumpot, amiért egy, a jogállamot szisztematikusan leépítő politikai vezetőt fogad, de több, a republikánus párthoz húzó lap cikke is megemlíti, hogy Orbán közeledése Kínához és Oroszországhoz szembemegy az USA és a NATO érdekeivel.

photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Orbán érkezését ennek a közvetítésnek a végén lehet megnézni.

link Forrás

A két politikus válaszolt néhány újságírói kérdésre is, és mondtak néhány szót arról, mit várnak a találkozótól. Doland Trump azt mondta, Orbán kicsit olyan, mint ő, azaz ellentmondásos, megosztó figura, de biztonságban tartott az országát, és valószínűleg jó hangulatú találkozó áll előttük, amin kereskedelmi kérdéseket is meg fognak vitatni.

Orbán azt mondta, büszke, hogy az Egyesült Államok oldalán harcolhat Magyarország az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, valamint a keresztény közösségek segítése érdekében világszerte. A miniszterelnök azt mondta, azért jött Washingtonba, hogy elmélyítse Magyarország és az USA stratégiai szövetségét.

photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A jelen lévő újságíróik Trumpot főleg a kínai-amerikai kapcsolatokról kérdezték, de esett szó Iránról és Putyinról is, ahogyan a Trump kampánya elleni FBI-vizsgálatról is, Magyarországgal kapcsolatban semmi nem merült fel az újságírói kérdésekben, amíg meg nem kérdezték arról, mi a véleménye a magyar demokrácia leépítéséről.

Trump azt mondta, Orbánt sokan szeretik, és Európában komoly problémák vannak, a kérdésre végül Orbán válaszolt, aki azt mondta, az emberek megbízásából, az emberekért kormányoznak, és új alkotmányt fogadott el az ország 2011-ben, és aszerint is működik, demokratikusan. Trump kiemelte azt is, hogy Magyarország NATO-tag, és jó tagja a NATO-nak, ezt sem szabad elfelejteni.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.