A paksi bővítés 80 százalékát eddig orosz hitelből fizettük

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Március közepén 9,66 milliárd forintot fizetett ki a Paks II. Zrt. az orosz fővállalkozónak, a Roszatomnak  a készülő atomerőmű számláira. A magyar állam ebből 7,8 milliárd forintot az orosz állami hitelből fedezett, írja a Világgazdaság

A lap megjegyzi, hogy eredetileg erre az évre 106,1 milliárd forintnyi költségvetési kiadást terveztek a két új paksi blokk építésére, de mivel mintegy kétéves csúszásban van az erőmű tervezése, könnyen lehet, hogy nem kerül sor ekkora kifizetésre. Az éves keretet időközben pedig 104,2 milliárd forintra csökkentették.

Tavaly a 106,6 milliárd forintos keretből csak 14 milliárd forintot fizettek ki a Roszatomnak. A magyar állam eddig 24,5 millió eurónyi (7,83 milliárd forintnyi) hitelt hívott le az orosz Vnyesekonombanktól, ez az összeg éppen a 9,66 milliárd forintos számla 80 százaléka.

Megemlítik, hogy a Roszatom egyelőre nem tudta elkészíteni az uniós szabványoknak is megfelelő terveket, így azok magyarországi engedélyezése sem kezdődhetett meg.

Így az eredetileg tervezett 2025-ös és 2026-os átadás valószínűleg egy-másfél évet csúszik.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.