A paksi bővítés 80 százalékát eddig orosz hitelből fizettük

2019 május 14., kedd 5:35
221

Március közepén 9,66 milliárd forintot fizetett ki a Paks II. Zrt. az orosz fővállalkozónak, a Roszatomnak  a készülő atomerőmű számláira. A magyar állam ebből 7,8 milliárd forintot az orosz állami hitelből fedezett, írja a Világgazdaság

A lap megjegyzi, hogy eredetileg erre az évre 106,1 milliárd forintnyi költségvetési kiadást terveztek a két új paksi blokk építésére, de mivel mintegy kétéves csúszásban van az erőmű tervezése, könnyen lehet, hogy nem kerül sor ekkora kifizetésre. Az éves keretet időközben pedig 104,2 milliárd forintra csökkentették.

Tavaly a 106,6 milliárd forintos keretből csak 14 milliárd forintot fizettek ki a Roszatomnak. A magyar állam eddig 24,5 millió eurónyi (7,83 milliárd forintnyi) hitelt hívott le az orosz Vnyesekonombanktól, ez az összeg éppen a 9,66 milliárd forintos számla 80 százaléka.

Megemlítik, hogy a Roszatom egyelőre nem tudta elkészíteni az uniós szabványoknak is megfelelő terveket, így azok magyarországi engedélyezése sem kezdődhetett meg.

Így az eredetileg tervezett 2025-ös és 2026-os átadás valószínűleg egy-másfél évet csúszik.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt