A paksi bővítés 80 százalékát eddig orosz hitelből fizettük

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Március közepén 9,66 milliárd forintot fizetett ki a Paks II. Zrt. az orosz fővállalkozónak, a Roszatomnak  a készülő atomerőmű számláira. A magyar állam ebből 7,8 milliárd forintot az orosz állami hitelből fedezett, írja a Világgazdaság

A lap megjegyzi, hogy eredetileg erre az évre 106,1 milliárd forintnyi költségvetési kiadást terveztek a két új paksi blokk építésére, de mivel mintegy kétéves csúszásban van az erőmű tervezése, könnyen lehet, hogy nem kerül sor ekkora kifizetésre. Az éves keretet időközben pedig 104,2 milliárd forintra csökkentették.

Tavaly a 106,6 milliárd forintos keretből csak 14 milliárd forintot fizettek ki a Roszatomnak. A magyar állam eddig 24,5 millió eurónyi (7,83 milliárd forintnyi) hitelt hívott le az orosz Vnyesekonombanktól, ez az összeg éppen a 9,66 milliárd forintos számla 80 százaléka.

Megemlítik, hogy a Roszatom egyelőre nem tudta elkészíteni az uniós szabványoknak is megfelelő terveket, így azok magyarországi engedélyezése sem kezdődhetett meg.

Így az eredetileg tervezett 2025-ös és 2026-os átadás valószínűleg egy-másfél évet csúszik.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.