A paksi bővítés 80 százalékát eddig orosz hitelből fizettük

Március közepén 9,66 milliárd forintot fizetett ki a Paks II. Zrt. az orosz fővállalkozónak, a Roszatomnak  a készülő atomerőmű számláira. A magyar állam ebből 7,8 milliárd forintot az orosz állami hitelből fedezett, írja a Világgazdaság

A lap megjegyzi, hogy eredetileg erre az évre 106,1 milliárd forintnyi költségvetési kiadást terveztek a két új paksi blokk építésére, de mivel mintegy kétéves csúszásban van az erőmű tervezése, könnyen lehet, hogy nem kerül sor ekkora kifizetésre. Az éves keretet időközben pedig 104,2 milliárd forintra csökkentették.

Tavaly a 106,6 milliárd forintos keretből csak 14 milliárd forintot fizettek ki a Roszatomnak. A magyar állam eddig 24,5 millió eurónyi (7,83 milliárd forintnyi) hitelt hívott le az orosz Vnyesekonombanktól, ez az összeg éppen a 9,66 milliárd forintos számla 80 százaléka.

Megemlítik, hogy a Roszatom egyelőre nem tudta elkészíteni az uniós szabványoknak is megfelelő terveket, így azok magyarországi engedélyezése sem kezdődhetett meg.

Így az eredetileg tervezett 2025-ös és 2026-os átadás valószínűleg egy-másfél évet csúszik.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.