Kémprogramok terjesztésére használták a WhatsAppot

TECH
2019 május 14., 10:35
comments 79

A WhatsApp üzemeltetője kedden arra kérte felhasználóit, hogy töltsék le a program legújabb frissítését, miután kiderült, hogy hackerek kémprogrammal fertőzhették meg az alkalmazást használók mobiltelefonjait. A hackerek a  WhatsApp sebezhetőségét kihasználva, képesek voltak kémprogramot telepíteni a felhasználók mobiljára.

A Financial Times szerint a szóban forgó vírusokat az NSO Group nevű izraeli vállalat fejlesztette ki.

photo_camera Fotó: Jaap Arriens

A WhatsApp szóvivője szerint fontos, hogy a felhasználók a program legújabb verzióját használják, illetve frissítsék mobiltelefonjuk operációs rendszerét is, mert így lehet kivédeni a célzott támadásokat, amelyek következtében veszélybe kerülhetnek az eszközökön tárolt adatok. A szóvivő biztosított mindenkit, hogy a cég folyamatosan dolgozik a legújabb biztonsági fejlesztéseken a felhasználók védelme érdekében.

A Financial Times hírére reagálva az izraeli NSO Group közölte: az általa kifejlesztett technológiát nem ő maga, hanem arra felhatalmazott kormányzati ügynökségek használják, kizárólag a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelem céljával. A cég kiemelte, hogy az NSO semmilyen körülmények között nem vesz részt programjai működtetésében vagy célpontok azonosításában. A visszaélésekről szóló állításokat kivizsgálják, és szükség esetén lépéseket tesznek, akár le is állítják a szóban forgó kémprogramot.

Akkor is az NSO Group appját használták, amikor tavaly nyáron az Amnesty International az egyik munkatársának telefonjára akartak kémszoftvert telepíteni. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.