Kiköltöztetik az Országos Széchényi Könyvtárat a Budavári Palotából

TUDOMÁNY
2019 május 14., 14:24
comments 326

A közintézmények, múzeumok, könyvtárak adatbázisait összekötő digitális névtér rendszert hoz létre az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) - című hír sokadik sorában számolt be az MTI arról, hogy

az OSZK a Budavári Palota F épületéből a Kilián-laktanyában kialakított új könyvtárba költözik át.

Erről Tüske László, az OSZK főigazgatója beszélt egy keddi sajtótájékoztatón. Tüske azt mondta: 2014-ben kezdték el tervezni az OSZK "kettős költözését", amely egyrészt a digitális átállást, másrészt a könyvtár új épületének megtalálását tűzte ki célul. Folyamatban van egy archivális raktár tervezése is Piliscsabán.

A nemzeti könyvtár nyugati homlokzata
photo_camera A nemzeti könyvtár nyugati homlokzata Fotó: Kárász Lajos/Országos Széchényi Könyvtár/Flickr

Az eseményen Káldos János, az OSZK munkatársa hangsúlyozta: 2016-ban egy kormányhatározatban mintegy 10 milliárd forintot biztosítottak az OSZK informatikai fejlesztésére, amely mintegy 70 részprojektet ölel fel, köztük a Magyar Nemzeti Névteret és az Országos Könyvtári Platformot is. A fejlesztési program részeként eddig többek között lecserélték az OSZK teljes számítógépes állományát, elkészült a Corvina-honlap, elindult a Kulturális Statisztikai Rendszer, valamint megérkeztek a digitalizáló eszközök is - fűzte hozzá.

A következő héten indul az azbesztmentesítés első szakasza az OSZK jelenlegi épületében, valamint belső építészeti munkák is kezdődnek - mondta el Káldos János. A Magyar Nemzeti Névteret Szakadát István mutatta be. Kiemelte: az informatikai fejlesztés a különféle, eddig széttagolt adatbázisokban, katalógusokban és online lexikonokban szereplő személy-, földrajzi és testületi neveket teszi könnyen kereshetővé és elérhetővé egyetlen nyitott rendszerben.

A költözés tervéről korábban már az Átlátszó is beszámolt, azt írták, a laktanya épülete vizesedik és a bővítése sem megoldott, mégis oda költöztetnék a könyvtárat.

(via MTI)

Update:

Az Országos Széchényi Könyvtár kedd este helyesbítést küldött, ebben azt írják, Tüske László, az OSZK főigazgatója nem jelentette be a nemzeti könyvtár költözését.

„A köszöntőben a nemzeti könyvtár előtt álló fő feladatok kapcsán beszélt a "kettős költözés" prioritásáról, vagyis az intézmény digitális térben és modern könyvtári épületben való új működésének megtervezéséről és előkészítéséről. Ez utóbbi esetben merült fel a Kilián-laktanya (Mária Terézia laktanya), mint egyik szóban forgó lehetőség. Erről azonban továbbra sincs kormányzati döntés." - írták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.