63 magyar település létesíthet ingyen wifi-pontokat

Újabb 3400 európai, köztük 63 magyarországi település létesíthet ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolati pontokat a WiFi4EU nevű EU-s finanszírozási programban – jelentette be az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület kihirdette a második, áprilisi pályázati felhívás eredményét, ebben a körben a több mint 10 ezer pályázó település közül 3400-at választottak ki.

A kiválasztott települések önkormányzatai wifi-pontokat hozhatnak létre a közösségi élet olyan színterein, ahol még nincs ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolat, például múzeumokban, parkokban vagy egyéb köztereken.

Magyarországon Alsónémeditől Veresegyházig 63 település nyerte el az egyenként 15 ezer euró (kb. 5 millió forint) értékű WiFi4EU-utalványokat.

A települések szerződést köthetnek azokkal a cégekkel, amik a közterületeken telepíteni fogják a wifi-pontot, majd beválthatják a kapott utalványt.

Minden wifi-pontnak legalább 3 éven át kell üzemelnie, ingyen és reklámmentesen.

Az Európai Bizottság 2020 végéig további két felhívást fog közzétenni olyan településeknek, amik az első két körben nem nyertek. A következő pályázat meghirdetése még az idén lesz. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.