A Mi Hazánk kifogásolja, hogy az RTL csak a „cigánybűnözés” szót kisípolva hajlandó leadni a kampányfilmjüket

POLITIKA
2019 május 15., 16:03
comments 394

A Mi Hazánk Mozgalom kifogást nyújt be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, mert az RTL Klub nem hajlandó változtatás nélkül leadni a pártnak az európai parlamenti választásra készített kampányfilmjét – közölte a Mi Hazánk elnökhelyettese a budapesti sajtótájékoztatóján.

Dúró Dóra azt mondta, az RTL Klub a „cigánybűnözés” szót kifogásolja, ezért a klipet csak úgy hajlandó sugározni, hogy kisípolja a kifejezést. A Mi Hazánk szerint a csatorna magatartása sérti a médiatörvényt, ezért azt kérik a választási bizottságtól, hogy tiltsa el a további jogsértéstől a csatornát.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke (k) bemutatja a párt az új honvédelmi, hagyományőrző szervezetét, a Nemzeti Légiót a párt József körúti irodájában 2019. május 14-én. Mellette Födelmesi László, a Nemzeti Légió vezetője (j) és Dorogi György, a Nemzeti Légió ötletgazdája (b).
photo_camera Toroczkai László párelnök (k) bemutatja a Mi Hazánk az új egyenruhás szervezetét, a Nemzeti Légiót a párt József körúti irodájában 2019. május 14-én. A Nemzeti Légió bemutatkozó sajtótájékoztatójáról itt írtunk. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Dúró emlékeztetett, hogy 2010-ben a köztévé, szintén a „cigánybűnözés” szót kifogásolta, és ezért nem volt hajlandó leadni a Jobbik akkori kampányfilmjét. Akkor az Országos Választási Bizottság megállapította, hogy a köztévé jogsértően járt el, és a Legfelsőbb Bíróság is helybenhagyta a döntést. Az akkori határozat szerint a politikai hirdetés tartalma nem sért olyan alkotmányos alapjogot, ami alapján a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozni lehetne – mondta.

Dúró Dóra kérdésre válaszolva közölte, hogy az RTL Klub arra hivatkozik, hogy az alaptörvénybe ütközik a hirdetés tartalma, mert a közlés nem irányulhat nemzeti, faji, etnikai közösség megsértésére. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.