Nemzetközi repülőteret építenének az amúgy is túlturistásodott Machu Picchuhoz

turizmus
2019 május 15., 12:04
comments 68

A Peruban található inka régészeti helyszínek közül egyik sem vonz annyi látogatót, mint a Machu Picchu, 2017-ben 1,5 millió turista kereste fel, majdnem kétszer annyi, mint amennyit a UNESCO elfogadható maximumként megállapított - írja a Guardian. Ez a terhelés túl sok a törékeny romok és a környezet számára is. Ezek után általános elszörnyedést váltott ki a régészek, történészek és a helyiek körében, hogy nemzetközi repülőteret terveznek nyitni a közelében, és az előkészítő munkálatok már el is kezdődtek. A több milliárd dolláros beruházás célja, hogy a turisták könnyebben közelítsék meg a Machu Picchut.

A bulldózerek már több millió tonna földet túrtak ki a festői Chichero nevű inka településnél, 3800 méterrel a tengerszint fölött. A Cambridge Egyetem perui művészettörténésze, Natalia Majluf petíciót indított, hogy állítsák le az építkezést, szerinte az az egész környék örökségét tönkretenné. Jelenleg a látogatók többsége Cuscói reptér felől érkezik, aminek csak egy kifutópályája van, és ahova csak kisebb gépek szállhatnak le, azok is csak rövid időre.

Egy láma a Machu Picchunál 2014-ben.
photo_camera Egy láma a Machu Picchunál 2014-ben. Fotó: CRIS BOURONCLE/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.