Szvoren Edina és Krusovszky Dénes kapta a Libri irodalmi díjait

hirdetés
2019 május 15., 17:08
ad

Izgalmas döntéseket hozott a csütörtök este átadott Libri irodalmi díj zsűrije és a közönségdíjra voksoló 21 ezer (!) ember.

Ritka sokszínű volt a short list: vers, dráma, novella és regény, plusz egy hálózatkutató könyve a sikerről.

1. Barabási Albert-László: A képlet
2. Dragomán György: Rendszerújra
3. Kemény István: Nílus
4. Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem
5. Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy
6. Pintér Béla: Újabb drámák
7. Simon Márton: Rókák esküvője
8. Szilasi László: Luther kutyái
9. Szvoren Edina: Verseim
10. Takács Zsuzsa: A Vak Remény

De hiába szerepeltek a kiválasztottak között olyan kortárs klasszikusok könyvei, mint Takács Zsuzsa vagy Kemény István, a díjat az első kötetével az irodalmi életbe csak 2010-ben berobbant Szvoren Edina kapta. Aki ez alatt a néhány év alatt elérte, hogy a magyar novella mestereként tartsák számon. „Abszurd realista”, a hétköznapjainkból ismert karakterekből kiinduló szövegeinek úgy tud elementáris hatása lenni, hogy közben tele vannak narrációs játékokkal. Ahogy a zsűri tagja, Károlyi Csaba mondta: Szvoren „egyszerre nagyon profi és nagyon emberi, nem túl vidám, mégis tele van humorral.”

Szvoren Edina és Krusovszky Dénes
photo_camera Szvoren Edina és Krusovszky Dénes Fotó: Libri

Hasonlóképp meglepőnek hathat, hogy a közönségdíjat nem a sikerről könyvet író, nemzetközi hírű tudós vagy a slammerként is ismert sikerszerző kapta, hanem az a Krusovszky Dénes, akit jó ideig nagy szakmai figyelemmel övezett, de nem kimondottan közönségdíjas versei miatt méltattak a vájtfülűek. Új regénye a szintén erős kritikai visszhang mellett jól láthatóan nagyobb közönséget szólít meg, talán nem függetlenül attól, hogy sokan generációs regényként olvassák. Az egymással rejtélyes módon kapcsolódó történetszálakon a mostani húszasok és harmincasok jellegzetes élethelyzetei futnak, a vidéki osztálytalálkozóktól a belpesti romkocsmákon át és a kivándorlásig.

Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing és kommunikációs igazgatója a díjakról azt mondta a közleményük szerint, hogy azok mára presztízsértékűvé váltak, és az ismertségüket mutatja, hogy a közönségdíjra 21 ezren szavaztak. „Megemeltük a díjakkal járó támogatás összegét, így már 2 millió forint pénzjutalom és 30 millió forint médiatámogatás fölött rendelkezhetnek a nyertes könyvek szerzői” – tette hozzá.