A CEU magyar kutatójának munkája a Nature címlapjáig jutott

A világ egyik legjelentősebb tudományos folyóiratának, a Nature-nek címlapjáig jutott az a kutatás, ami a 3D-s térben kibomló fizikai hálózatok összefüggéseiről szól, és amely elméleti keret segíthet akár az agy működését is jobban megérteni. 

A kapcsolódó cikket Nima Dehmamy, Soodabeh Milanlouei és Barabási Albert László jegyzi. A szép magyar sikeren túl érdemes megemlíteni, hogy a világ legismertebb hálózatkutatói közé tartozó Barabási a CEU oktatója, a Nature is így tünteti fel őt a szerzők között.

Annak a CEU-nak, amit a jelek szerint éppen elüldöz a Fidesz Magyarországról: a közép-kelet-európai régió élmezőnyébe tartozó egyetem hamarosan megkezdheti a bécsi működését, mivel a kormány nem hajlandó az általa támasztott feltételeknek sem eleget tenni, amivel biztosíthatnák az egyetem további működését Magyarországon. Arról, hogy az egyetem milyen fontos szerepet töltött be a magyar tudományos életben, illetve a magyar tudományos élet külföldi megítélésében, akkor írtunk részletesebben, amikor a kormány azzal támadta be őket, hogy túl sok kutatási pénzt hoztak Magyarországra. 

A Magyarországra pár évvel ezelőtt visszaköltözött Barabási Albert László tavaly a Science-be írta meg, hogy mit tesz a kormány a magyar tudományos szabadsággal. Barabási akkor próbált Áder Jánosnál is közbenjárni, a jelek szerint kevés sikerrel. 

Közben CEU-s hallgatók, oktatók és alkalmazottak levélküldő kampányt indítottak, hogy felhívják a figyelmet arra, mivel járna a CEU elüldözése. A megszületett leveleket itt lehet elolvasni. Sokan azt kifogásolják, hogy a CEU elűzésével a Fidesz arra veszi rá őket, hogy ők is elhagyják az országot, pedig ők eredetileg nem akartak máshol élni és dolgozni: