A kormány már azzal támadja a CEU-t, hogy túl sok kutatási pénzt hoztak Magyarországra

idióta rekordok
2018 október 31., 12:05
comments 272

Újabb abszurd fordulatot hozott szerdára a Fidesz, illetve csatolt felületeinek harca a CEU ellen. 

Jelenleg épp úgy áll a helyzet, hogy ha nem rendeződik december elsejéig az egyetem helyzete, akkor Bécsbe fognak költözni, és ugyan a kormány szerint ez csak egy 'politikai blöff', valójában épp a kormány az, amelyik a saját maga által szabott feltételeket sem veszi figyelembe. Ez a Palkovics László miniszterrel készült interjúból lett teljesen egyértelmű, ahol körkörös érvelést követve az derült ki, hogy az

Oktatási Hivatal fogja eldönteni, hogy a CEU megfelel-e a feltételeknek, így folytathatja-e működését Magyarországon, de ezt nem vizsgálja, mert a CEU nem nyújtotta be a szükséges dokumentumokat, mármint azt az államközi szerződést, amit a magyar kormány nem hajlandó aláírni New York állammal. 

Ezzel párhuzamosan az elmúlt napokban ismét egész pályás letámadás indult a CEU ellen: Rétvári Bence KDNP-s államtitkár kedden arról beszélt a Parlamentben, hogy tizenkétszer annyi uniós pénzt nyert pályázat útján a „Soros-egyetem”, mint a Corvinus, és ebből Rétvári arra következtetett, hogy a CEU egy „üzleti modell”.

Ezt az érvelést vitte át szerdán az Origo, amikor megírták, hogy „Milliókkal pénzelte Brüsszel a Soros-egyetemet”. A Fidesz házilapja is arról írt, hogy a Brüsszel által finanszírozott Horizon 2020 program keretében a CEU 2017 augusztusáig majdnem 14,5 millió eurót kapott, míg a Corvinus csupán 1,2 millió eurót. 

Ez a világon bárhol egy dicsőségre okot adó hír lenne, hiszen a Horizon 2020 az EU legkomolyabb kutatás-fejlesztési pályázati rendszere, onnan eurótízmilliókat elnyerni projektekre bármelyik intézmény és ország becsületére kéne váljon. 

De nem nálunk: így a legújabb vád az lett a CEU-val szemben, hogy túl sok pályázati pénzt nyertek el az EU kutatás-fejlesztési programján. Arról amúgy, hogy ezek a pályázati pénzek milyen sokat jelentenek a teljes magyar tudományos életnek, tavaly részletesen is írtunk: a hasonló projektek ugyanis sokszor kollaborációban zajlanak, azaz ezekből a támogatásokból más intézmények kutatói is részesülhetnek.

Ez is egyike azoknak az okoknak, amiért a teljes magyar tudományos élet számára lenne veszteség a CEU elüldözése. A példákat bőven lehet még sorolni: jól ismert jelenség, hogy más egyetemek diákjai is a CEU könyvtárába járnak, mert egyszerűen jóval több minden elérhető ott, ahogy sok magyar diák hallgathat át más egyetemekről egy-egy kurzusra a CEU-ra, és az egyetem kapcsolati hálója által szemináriumokra és előadásokra idehívott nemzetközi kutatók névsora is bőven lenyomja a többi hazai intézmény programját. 

Arról nem is beszélve, hogy az egyetem Bécsbe költözése középtávon éppen a magyar diákokkal szemben lesz majd leginkább kiszúrás: azok a más országokból érkező hallgatók, akik jelenleg éveket töltenek el Budapesten a CEU miatt, alighanem komoly szívfájdalom nélkül költöznek majd ezentúl évekre Bécsbe, de a jóval drágább megélhetés miatt ez feltehetően számos magyar diák számára már nem lesz magától értetődő út. 

Visszatérve a kutatási pénzekre: tavalyi cikkünkben részletesen bemutattuk, hogy a CEU már régóta a legsikeresebb magyarországi pályázó, a legnagyobb EU-s tudományos keretből, a jelenleg futó Horizon 2020-ból több mint hatmillió eurót nyertek el, többet mint a sokkal nagyobb ELTE vagy BME. Az előző ciklusban, azaz 2014-ig összesen 25 millió euró (7,75 milliárd forint) EU-s támogatást kapott olyan európai kutatási program, amelyben a CEU is részt vett.  

CEU honlapján végig lehet nézni a jelenleg is futó projekteket, alkotmányjogi kutatásoktól kognitív tudományi projekteken át gazdasági és energetikai területekig számos területet lefednek ezek. A CEU jó eredményének köszönhető, hogy Magyarország kiemelkedő pályázati eredményekre volt képes a térségben. (Arról, hogy hogyan alakult a kutatás-fejlesztés sorsa az elmúlt 25 évben Magyarországon és Kelet-Európában, a Science Meetup írt korábban részletesen.)

És mint akkor is írtuk, óriási naivitás lenne azt gondolni, hogy a CEU kiiktatásával ezek a projektek majd más magyar egyetemekre kerülnek át: a kormány az elmúlt években óriási összegeket vont ki az állami fenntartású intézményekből, melyek többségén se erőforrás, se kapacitás nincs ekkora projektek sikeres megpályázására és levezénylésére. 

Rétvári megszólalásával kapcsolatban megszólalt a CEU is: közleményük szerint az államtitkár állításai nem felelnek meg a valóságnak: „a CEU azért kap több Európai Uniós támogatást, mert olyan kutatás-támogatási versenypályázatokon nyer, amelyek odaítélésében pártatlan, szakértői értékelésekre támaszkodó tudományos bizottságok döntenek. Minden ezzel ellentétes állítás az európai kutatás-finanszírozás világszerte elismert tudományos értékelési módszereinek kétségbe vonása, és azon tudósok teljesítményének leértékelése, akik munkájukkal megbecsülést szereztek egyetemünk és Magyarország számára”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.