Minden követ megmozgatnak Brüsszelben, hogy jogi fogást találjanak a lex CEU-n

eu
2017 április 05., 12:57
comments 199

Brüsszeli információink szerint az Európai Bizottság nagyon alaposan vizsgálja a CEU ellen hozott törvényt. 

A törvény már március 29-én is szóba került a biztosok között, és a következő ülésükre is napirendre tűzték már. Egyelőre csak megvitatják, konkrét döntés még nem várható, ám az ügy súlyát jelzi, hogy a téma előadója Frans Timmermans holland biztos lesz, aki Juncker első helyettese a testületben.

Tüntetés a CEU mellett, 2017 éprilis 2-án. Fotó: MTI / Kovács Tamás
photo_camera Tüntetés a CEU mellett, 2017 éprilis 2-án. Fotó: MTI / Kovács Tamás

A kutatásért felelős biztos már elítélte

Szerdán mély aggodalmáról adott ki közleményt Carlos Moedas, a tudományos kutatásokért felelős uniós biztos (portugál). Többek között azt írja, hogy a törvény élesen szembe megy a kutatás szabadságával, a tudományos intézetek autonómiájával, pedig ezek olyan európai értékek, amelyeket az EU-tagságból következően Magyarországnak is tiszteletben kellene tartania. Méltatja a CEU eddigi tudományos teljesítményét, és emlékeztet, hogy sok Nobel-díjas és egyéb tudományos kiválóság állt ki az egyetem mellett. Megígéri, hogy nagyon alaposan megvizsgálják a törvényt, hogy összhangban áll-e az európai joggal. Közleményét így fejezi be:

„Felszólítom a magyar hatóságokat, hogy tartózkodjanak a tudományos és kutatási szabadság korlátozásától, és ne rombolják a magyar tudományos élet jó hírét és kapcsolatait az EU-val. E közlemény kiadásához Frans Timmermans első alelnök teljes támogatásáról biztosított.”

Carlos Moedas, tudományos kutatásért felelős biztos. Fotó: Jonathan Nicholson/NurPhoto
photo_camera Carlos Moedas, tudományos kutatásért felelős biztos. Fotó: Jonathan Nicholson/NurPhoto

A biztosok közül az oktatási ügyben egyébként is illetékes Navracsics Tibor vasárnap azt írta az Eurológusnak, hogy fontosnak tartja, hogy a CEU zavartalanul folytathassa működését. Egy másik biztos, a dán Margrethe Vestager pedig azt mondta, hogy a CEU ügyében egyetért a német államfővel, aki kedden az Európai Parlamentben szólt arról, hogy „Európa nem maradhat néma” amikor a tudományos intézetek elől szívják el a levegőt.

Utálják, de az európai paragrafusokkal nehéz lesz belekötni

A bizottságnak nem lesz egyszerű dolga, amikor jogi fogást keres a törvényen, ugyanis az kifejezetten az EU-n kívüli külföldi egyetemek működését szabályozza, és így a bizottságnak első ránézésre nincs hatásköre ebben az ügyben. 

Tüntetés a CEU mellett. Fotó: Major Csaba
photo_camera Tüntetés a CEU mellett. Fotó: Major Csaba

A biztosok mégsem akarják könnyen elengedni a témát, egyszerre négy főigazgatóságot is ráállítottak a törvényre. Azt is vizsgálják, hogy a felsőoktatási rendszereket szabályozó, úgynevezett Bolognai folyamat nevű megállapodást sérti-e a magyar törvény. Utóbbi nem EU-s szerződés, hanem tágabb annál, 48 ország írta alá 1999-ben, és ez alapján beszélünk a magyar felsőoktatásban „bolognai rendszerről”. Első ránézésre e szerződés megszegését tudnák a legkönyebben levezetni a magyar törvényből, a kutatási szabadság megsértése miatt.

Mi lesz a futó támogatásokkal?

A bizottság már kigyűjtötte, hogy mennyi támogatást nyert eddig az EU-tól a CEU, és milyen futó közös programok vannak. A mostani, 2014 – 2020-as pénzügyi ciklusban 17 program fut a CEU-n, amelyeket összesen 6,6 millió euróval (kb. 2 milliárd forinttal) támogat Brüsszel, és e 17 kutatási programból 3 esetében a CEU koordinátorként vezeti a több országban is zajló munkát.

Ezeken felül egy külön kasszán lévő, ERC nevű EU-s kutatási programból további 26 millió euró támogatást nyert már el a CEU. Éppen e hét pénteken terveznek további 2,5 millió eurót odaítélni nekik ebből a keretből.  

Az előző ciklusban, vagyis 2014-ig összesen 25 millió euró (7,75 milliárd forint) EU-s támogatást kapott olyan európai kutatási program, amelyben a CEU is részt vett.  

Az új magyar törvény a futó támogatásokat mindenképpen érintheti, így ezen a vonalon is várható vizsgálat a bizottságnál.

Nyilván nem javítja a magyar kormány pozícióit, hogy éppen tele van az ország „Állítsuk meg Brüsszelt!" plakátokkal, és a múlt hét végén indult egy nemzeti konzultáció, aminek az összes EU-t érintő állítása hazugság.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.