Sűrűbb a hazugság, mint valaha

publicisztika
2017 április 02., 05:51
comments 495

Most már nem csúsztatnak, elkennek, vagy más megvilágításba helyezik a valóságot Magyarország vezetői, hanem mondandójuknak minden eleme hazugság lett. Nem csupán hazug következtetéseket vonnak le a valóság egyes elemeiből - mint tették ezt múlt ősszel a népszavazási kampányban - hanem már a kiindulópontjuk is hazugság. Már az sem igaz, amire reagálnak.

CEU

Orbán Viktor miniszterelnök azt hazudta a rádióban, hogy az ország egyetlen nemzetközi szinten jegyzett egyeteme csal, nem tartja be a törvényt. Ebből egy büdös szó nem igaz. Egyetlen érvvel sem tudta alátámasztani mondandóját. 

Palkovics László államtitkár azt hazudta, hogy a felsőoktatási törvény módosításának nem a CEU bezárása a célja. Dehogynem, semmi más érdemi hatása nem lesz, ha a törvényt elfogadják. Nem véletlen, hogy Balog Zoltán miniszter nem bátorkodott szóba állni az egyetem vezetésével, mielőtt megírta volna a törvényt a bezáratásáról. 

Kovács Zoltán kormányszóvivő két nyelven kiadott közleményében azt hazudta, hogy az amerikai külügyminisztérium "ténybeli tévedésekkel" támadja a magyar kormányt az egyetem ügyében, csakhogy Kovács egyetlen ténybeli tévedésre sem tudott rámutatni. 

Lehetséges, hogy az egész magyar kormány elhitte, hogy a Kreml propagandáját másoló süketelésüket Sorosról és a liberális demokrácia végéről az egész világ magáévá tette már? Annyit sulykolták, hogy egy kicsit tényleg elhitték? Ezért lepődtek volna meg, hogy szembe kerültek a világ legjelentősebb tudósaival, és azzal az amerikai kormánnyal, amiről Balog Zoltán egy alig másfél perces bemutatkozás nyomán azt hitte, hogy hirtelen a legjobb barátja lett?

Hat hazugság Orbán Viktor aláírásával

Pénteken vettem ki a levélszekrényből a nemzeti konzultációs levelet. A hat kérdésnek pont annyi értelme van, mintha arról faggatnának, hogy a Magyarországon elszaporodott vérnősző barmokat levadássza-e a kormány, vagy minden nap újszülöttekkel etessék-e a fenevadakat. 

Mind a hat felvetés benne teljes hazugság. Sohasem árulta el a kormány, hogy melyik EU-s javaslat az, amelyik alapján el kellene törölni a rezsicsökkentést, vagy amelyik alapján illegális bevándorlók befogadására kényszerítenék az országot, vagy amellyel munkahelyteremtő intézkedéseket támadnának, vagy a magyar adócsökkentéseket bántanák. Azért nem tudták elmondani, mert ilyenek egyszerűen nem léteznek.

A Fidesz 29. születésnapját ünnepli Orbán Viktor március 31-én. Fotó: Fidesz / Facebook
photo_camera A Fidesz 29. születésnapját ünnepli Orbán Viktor március 31-én. Fotó: Fidesz / Facebook

A hazugságokat még csak végig sem merik vinni a magyar miniszterek. A mindig rendkívül óvatosan fogalmazó EU-s biztosok sorra jönnek Budapestre elmondani, hogy a konzultációs kérdések problémafelvetései egyszerűen nem igazak. Amikor az adó- és munkahelyteremtési ügyben érintett biztos járt itt, akkor Varga Mihály nem merte a jelenlétében megismételni az ordas hazugságokat, hanem arról kertelt, hogy voltak régebben hírek más brüsszeli javaslatokról is. Ez sem igaz, a felsorolt támadások sohasem léteztek, ahogy az EU hazai képviseletét vezető Zupkó Gábor mondta az Indexnek, "ezek mítoszok".

Amikor a migrációs biztos járt itt, akkor Pintér Sándor és Trócsányi László miniszterek tettek úgy, mintha a saját kormányuk nem hazudná azt a magyar embereknek, hogy "illegális bevándorlók" befogadására kényszeríti őket Brüsszel. Illegálisan érkező személyek befogadását soha senki sem akarta, konkrétan 1293 olyan ember befogadását kellene a magyar kormánynak teljesítenie, akik menekült jogot kaptak már, vagyis legálisan vannak Európában, ám erről sem "Brüsszel" döntött, hanem a tagállamok belügyminiszterei szavazták meg. A rezsiügyben illetékes biztos májusban jön Seszták Miklós miniszterhez.

Ugyanígy nem igaz a konzultációs levélben, hogy vannak nemzetközi szervezetek, amelyek "törvénytelen tevékenységre ösztönzik" az "illegális bevándorlókat". Ha volna ilyen, azok ellen már fellépett volna a magyar rendőrség, hiszen a bűnpártolás üldözendő. Olyan szervezetek vannak csupán, amelyek a Magyarországon is hatályos törvények betartását kérik számon. A "Magyarország belügyeibe átláthatatlanul beavatkozó, külföldről támogatott szervezetek" sem léteznek, hiszen, azt még soha senki nem tudta elmondani a kormánypárti oldalról, hogy mi átláthatatlan a hazai civil szervezetek működésében. Amikor a norvégok támogatta szervezetek esetében megpróbálták, akkor semmit se találtak. 

Háromszor nyomtatták ki a konzultációs lapokra, hogy "állítsuk meg Brüsszelt!", miközben a Fidesz előző és mostani pénztárnoka is az EU-s pénzekből lett dúsgazdag, és minden elemzés szerint "Brüsszel" anyagi támogatása nélkül nem fejlődne jottányit sem a magyar gazdaság. 

A hatályos törvényről és a saját hivataluk jelentéséről is hazudnak

Csütörtökön Mészáros Lőrinc, és az általa "jogtudós" jelzővel bemutatott jegyzője azt hazudta, hogy az önkormányzati testületek nyílt üléseit nem lehet rögzíteni, holott a hatályos magyar törvények éppen ennek ellenkezőjét mondják ki.

Lázár János egy komplett tanulmány megállapításairól hazudott össze-vissza a heti sajtótájékoztatóján, többek között a Nutelláról. A magyar kormány igyekszik a nemzetközi politikába bevinni, hogy a multik rosszabb minőségű ételt adnak el Keleten mint Nyugaton, ám ezt a magyar kormány saját hatósága sem tudja egyértelműen alátámasztani.

Sok

Semmi sincs úgy, ahogy mondják. Már nem arról van szó, hogy a kormány jobbnak hazudja a költségvetés helyzetét, mint történt ez 2006-ban, ami után a választók elsöprő többsége háborodott fel teljes joggal. A mostani hazugságok már nem trükközések a statisztikai adatokkal, hanem maguk az adatok sem léteznek, amiről beszélnek.

Inflálódtak a szavak a politikai hazugságokra: "fake news", "alternatív tények", minden nap szembe jönnek ezek. A közvélemény teljes összezavarására indított kampányok elérték azt, hogy nehéz elmagyarázni, hogy a múlt héten, a magyar vezetők által bemutatott hazugságáradat miért jelent korszakhatárt, hiszen fokozatosan, évek óta egyre több állításuk volt sületlenség. 

Ám ettől még igaz, hogy a hazugságok sosem látott sűrűségben áradnak most ránk. Ez már nem populizmus, vagy a politikai kampányok gátlástalan túlzásai, hanem a diktatúrákra jellemző propaganda világa. Az a szint, mint amikor az ország vezetői ellenforradalomnak hazudták a szabadságharcot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.