Kovács Zoltán: Az amerikai kiállás a CEU mellett ténybeli tévedéseken alapul

POLITIKA
2017 március 31., 19:43
comments 255

"Magyarország kormánya meglepetten tapasztalja, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériuma ténybeli tévedéseken alapuló sajtóközleményt tett közzé" 

- kezdődik a magyar kormány angolul is kiadott közleménye ("a press statement that is based on factual errors"), amivel az amerikai külügyminisztérium délutáni, CEU melletti kiállására válaszolnak.

"Magyarország szuverén ország, amely külkapcsolatait a kölcsönös tisztelet, a jószándék és a megegyezésre törekvés jegyében alakítja. Magyarországon szándékaink szerint csak olyan, nem európai uniós államhoz tartozó egyetemek működhetnek, amelyekről Magyarország államközi szerződést kötött az érintett állammal. Ennek megfelelően Magyarország kormánya készen áll arra, hogy tárgyalásokat folytasson az Egyesült Államok kormányával Soros György Magyarországon működő egyeteméről" - írja Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Mark C. Toner külügyi szóvivő délután azt közöle, az Egyesült Államok "aggodalommal figyeli azt a törvénytervezetet, ami Magyarországon működő külföldi egyetemek újraszabályozására vonatkozik, és amit ha elfogadnak, akkor negatívan befolyásolhatja a CEU működését, sőt, akár az egyetem bezárásához is vezethet". Azt javasolják a magyar kormánynak, hogy kerüljenek el bármiféle törvényi lépést, ami a CEU működésének függetlenségét korlátozná.

A magyar-amerikai diplomáciai viszony tehát kezd egészen hasonlítani azokra az időkre, amikor demokrata vezetés volt az Egyesült Államokban. Donald Trump megválasztása óta a magyar kormány alig fért a bőrébe a boldogságtól, hogy többször nem kapnak majd kritikus üzeneteket a Fehér Házból, Orbán Viktor pedig amiatt is kifejezte az örömét, hogy Trump megengedi neki, hogy a magyarokat tegye az első helyre.

Szijjártó Péter külügyminiszter legutóbb múlt héten beszélt arról, hogy Trump hivatalba lépése óta lényegében megszűntek a magyar demokráciával kapcsolatos amerikai bírálatok.

Aztán jött a CEU-ügy (ami miatt az amerikai külügy mellett már 14 Nobel-díjas közgazdász is tiltakozik), és ott tartunk, hogy a magyar kormány úgy kiabálja Amerikának, hogy FAKE NEWS!!!, mintha csak Sean Spicer fehér házi szóvivőt hallanánk a CNN-nel szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.