Okosabb lett volna előre egyeztetni a CEU-val, de az államtitkár szerint erre sajnos nem volt idő

2017 március 30., csütörtök 5:51
267
Palkovics László oktatásért felelős államtitká - Fotó: Marjai János/MTI Fotó: Marjai János/MTI

Az oktatási államtitkár csütörtökön at ATV-nek azt mondta, hogy a felelőoktatási törvény módosításával a kamuegyetemek megjelenését akarták elkerülni. Palkovics László megjegyezte, hogy szerinte a Közép-Európai Egyetem (CEU) nem tartozik ezek közé. 

Mivel a javaslatban megfogalmazott feltételek szerint a CEU sem tudna tovább működni a jelenlegi formájában, komoly tiltakozás indult a tervezet ellen. Erre utalva az államtitkár megjegyezte, hogy az intézmény érdekérvényesítő képessége „talán erősebb”, mint társaié.

Palkovics nem tart attól, hogy az egyetem elhagyja az országot. Az ATV-nek azt mondta, nem lehetetleníti el a működést, nem diszkriminatív és nem a Budapesten működő CEU ellen szól a felsőoktatási törvény kezdeményezett módosítása.

A műsorban felvetődött, hogy talán okosabb lett volna még a törvénytervezet benyújtása előtt tárgyalni CEU-val. Erre Palkovics azt mondta: „nem volt erre idő”. 

A kedden este megjelent javaslat szerint a magyar kormány engedélyéhez kötné az EU-n kívüli országok egyetemeinek itthoni működését. Valamint előírná, hogy az intézmény a származási országában is oktatási intézményként működjön, aminek a CEU nem tudna megfelelni. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt