A teljes magyar tudományos élet ellen követ el merényletet a Fidesz

tudomány
2017 április 06., 06:03
comments 246

Nem volt könnyű dolga annak, aki azt próbálta megérteni, pontosan mivel is indokolják a fideszes képviselők az egyetlen hét alatt benyújtott és elfogadott, a CEU ellehetetlenítésére alkalmas törvény szükségességét. 

A legtöbb érvkezdemény egyszerű mellébeszélés vagy hazugság volt, ezekkel részletesen is foglalkoztunk korábban. Volt viszont a bedobott magyarázatkísérletek között egy típus, amire érdemes külön is kitérni, mert ez a kérdés elég világosan megmutatja, mennyit veszíthet Magyarország a CEU elüldözésével. 

Több fideszes képviselő is elmondta, hogy a CEU igazságtalan előnyben van a többi magyar egyetemmel szemben, mert több szakjukon is két diplomát, egy magyart és egy amerikait adnak a diákoknak. Orbán Viktor is erről beszélt emlékezetes Kossuth rádiós megszólalásában, amikor csalónak nevezte a CEU-t, ami szerinte hátrányba hozza a többi magyar egyetemet. 

Elég csak nagyon felületesen ismerni a magyar felsőoktatás világát, hogy rögtön látszódjon, ez az érvelés miért borzasztóan álságos: a CEU elsősorban ugyanis nem a többi magyar egyetemmel versengő intézmény, hanem egy olyan iskola, amelyik bőven felfelé húzza a teljes hazai kutatói közeget. 

Világosan látszik ez az Európai Kutatási Tanács (European Research Council- ERC) által kiosztott kutatásokat támogató pályázatok eloszlásából is. A CEU már régóta a legsikeresebb magyarországi pályázó, a legnagyobb EU-s tudományos keretből, a jelenleg futó Horizon 2020-ból több mint hatmillió eurót nyertek el, többet, mint a sokkal nagyobb ELTE vagy BME. Az előző ciklusban, azaz 2014-ig összesen 25 millió euró (7,75 milliárd forint) EU-s támogatást kapott olyan európai kutatási program, amelyben a CEU is részt vett.  

A Horizon 2020 keretprogram tíz legnagyobb hazai haszonélvezője
Intézmény Résztvevő projektek Támogatás mértéke, millió euróban
Közép-Európai Egyetem (CEU) 16 6,01
MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont 7 4,69
ELTE 7 4,04
MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet 4 3,44
MTA SZTAKI 9 3,43
MTA Energiatudományi Kutatóközpont 7 2,56
BME 12 2,46
Miskolci Egyetem 9 2,42
MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont 3 2,39
MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont 4 2,36
Forrás: ec.europa.eu

A CEU honlapján végig lehet nézni a jelenleg is futó projekteket, alkotmányjogi kutatásoktól kognitív tudományi projekteken át gazdasági és energetikai területekig számos területet lefednek ezek. A CEU jó eredményének köszönhető, hogy Magyarország kiemelkedő pályázati eredményekre volt képes a térségben. (Arról, hogy hogyan alakult a kutatás-fejlesztés sorsa az elmúlt 25 évben Magyarországon és Kelet-Európában, a Science Meetup írt korábban részletesen.)

És óriási naivitás lenne azt gondolni, hogy a CEU kiiktatásával ezek a projektek majd más magyar egyetemekre kerülnek át: a kormány az elmúlt években óriási összegeket vont ki az állami fenntartású intézményekből, melyek többségén se erőforrás, se kapacitás nincs ekkora projektek sikeres megpályázására és levezénylésére. 

A fideszes politikusok másik érve, hogy ők csak a New Yorkban bejegyzett CEU-val kapcsolatban hoznak most törvényt, a budapesti bejegyzésű Közép-Európai Egyetem (KEE) ezért zavartalanul működhet tovább. De nem túl nehéz belátni, hogy a CEU/KEE számos doktori hallgató és kutató számára azért vonzó hely, mert amerikai diplomát is ad. Ha csak egy Magyarországon akkreditált diploma járna a képzés végén, esélye se lenne az egyetemnek nyugati vezető felsőoktatási intézményekkel konkurálva ide csábítani fiatal tehetségeket, egy-egy szemeszterre megnyerni menő amerikai egyetemek professzorait. 

Nem véletlen, hogy a CEU működése ellen egyetlen hazai egyetem vezetése sem tiltakozott, az egyetem régóta másik ligát képviselt a fideszes kancellárokkal szorongatott, állandó forráshiánnyal küzdő állami egyetemek mellett, viszont könyvtárával, kutatói hálózatával, a közös projektekkel, a Budapestre szervezett világsztárok előadásaival, a többi egyetem diákjai számára biztosított áthallgatási lehetőségekkel szerves része lett a hazai tudományos életnek és nemzetközileg is legismertebb magyar egyetemmé vált. 

Ezért is annyira abszurd, amikor Hollik István KDNP-s képviselő tényleg képes arról beszélni a parlamentben, hogy a közel húsz tiltakozó Nobel-díjast csak megtévesztették. A több ezer tiltakozó kutató pontosan tudja, hogy mi történik most a CEU-val, és látták, hogy milyen veszteséget jelent ez. 

Kósa Lajos kedden, a törvény elfogadása után tartott sajtótájékoztatóján bedobta, hogy lehet a CEU-ra járó külföldi diákok nem is az egyetem minősége, hanem a Budapest kínálta lehetőségek miatt választották ezt az intézményt, de ezt tudjuk be annak, hogy Kósa Wikipedia-oldala tanulsága szerint utoljára akkor találkozott felsőoktatási intézménnyel, amikor diploma nélkül otthagyta a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem tervgazdasági szakát. 

A CEU-ra jelentkező diákok a CEU miatt jöttek Budapestre, rengeteg tudást és nemzetközi kapcsolatot adva így a magyar tudományos életnek és a városnak is. És ha a CEU-nak mennie kell, ők is menni fognak, ebben ne legyen kétségünk. 

Egyetlen érintett véleménye sem érdekelte a Fideszt

Sokat elmond a kormány motivációiról, hogy a CEU ellehetetlenítésére alkalmas törvény megalkotása közben egyetlen érintettel, a felsőoktatás világát ismerő szereplővel sem konzultáltak. Nehezményezte ezt a Magyar Rektori Konferencia is, és hiába ajánlotta fel közvetítését az MTA elnöke, Lovász László. Arra pedig, hogy a CEU vezetőségével beszéljenek, az egyetem tönkretételéhez arcát adó Palkovics László államtitkár szerint egyszerűen nem jutott idő

Palkovics László államtitkár és Balog Zoltán miniszter a CEU-ról szóló szavazás napján (Illyés Tibor/MTI)
photo_camera Palkovics László államtitkár és Balog Zoltán miniszter a CEU-ról szóló szavazás napján (Illyés Tibor/MTI)

De nem kérdezte meg a kormány az általuk 2014-ben a kutatás-fejlesztés területének koordinálására létrehozott kormányhivatalt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt sem. A Pálinkás József elnökölte szervezet sajtóosztálya kérdésünkre elmondta, hogy a felsőoktatási törvény módosításáról velük nem történt egyeztetés. 

Arra a kérdésünkre, hogy érintheti a CEU esetleges bezárása, elköltözése a hazai kutatás-fejlesztést, az alábbi választ kaptuk: 

„A budapesti Közép-európai Egyetem (KEE) a társadalomtudományi kutatások területén nemzetközileg kiemelkedő tudományos műhely, és ennek megfelelően hozzájárul a Magyarországon megszülető tudományos eredményekhez. A KEE-n folyó értékes kutatási tevékenység csökkenése vagy megszűnése csökkentené a magyarországi kutatási teljesítményt.”

A teljesítmény csökkenése mellett pedig a magyar tudományos közösség megítélésének is sokat árthat a CEU kicsinálása. Erre utalt a rektori konferencia is, amikor megüzenték, hogy 

„Az MRK Elnöksége aggodalommal érzékeli, hogy az országot érintő negatív megítélés már olyan mértéket ölt, ami a magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolataira is negatív hatással lehet.”

És ennek gyakorlati megvalósulását mutatta be Szöllősi Gergely János, az MTA-ELTE Lendület Evolúciós Genomika Kutatócsoport vezetője, amikor részletesen beszámolt arról, milyen lehetetlen feladat nemzetközi kutatókat ma Magyarországra csábítani. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.