A teljes magyar tudományos élet ellen követ el merényletet a Fidesz

2017 április 6., csütörtök 6:03
247

Nem volt könnyű dolga annak, aki azt próbálta megérteni, pontosan mivel is indokolják a fideszes képviselők az egyetlen hét alatt benyújtott és elfogadott, a CEU ellehetetlenítésére alkalmas törvény szükségességét. 

A legtöbb érvkezdemény egyszerű mellébeszélés vagy hazugság volt, ezekkel részletesen is foglalkoztunk korábban. Volt viszont a bedobott magyarázatkísérletek között egy típus, amire érdemes külön is kitérni, mert ez a kérdés elég világosan megmutatja, mennyit veszíthet Magyarország a CEU elüldözésével. 

Több fideszes képviselő is elmondta, hogy a CEU igazságtalan előnyben van a többi magyar egyetemmel szemben, mert több szakjukon is két diplomát, egy magyart és egy amerikait adnak a diákoknak. Orbán Viktor is erről beszélt emlékezetes Kossuth rádiós megszólalásában, amikor csalónak nevezte a CEU-t, ami szerinte hátrányba hozza a többi magyar egyetemet. 

Elég csak nagyon felületesen ismerni a magyar felsőoktatás világát, hogy rögtön látszódjon, ez az érvelés miért borzasztóan álságos: a CEU elsősorban ugyanis nem a többi magyar egyetemmel versengő intézmény, hanem egy olyan iskola, amelyik bőven felfelé húzza a teljes hazai kutatói közeget. 

Világosan látszik ez az Európai Kutatási Tanács (European Research Council- ERC) által kiosztott kutatásokat támogató pályázatok eloszlásából is. A CEU már régóta a legsikeresebb magyarországi pályázó, a legnagyobb EU-s tudományos keretből, a jelenleg futó Horizon 2020-ból több mint hatmillió eurót nyertek el, többet, mint a sokkal nagyobb ELTE vagy BME. Az előző ciklusban, azaz 2014-ig összesen 25 millió euró (7,75 milliárd forint) EU-s támogatást kapott olyan európai kutatási program, amelyben a CEU is részt vett.