A világ egyik legfontosabb tudományos lapjában írta meg Barabási Albert László, mit művel a kormány a CEU-val és általában az akadémiai szabadsággal

2017 május 11., csütörtök 22:05
218

A világ egyik ismert fizikusa és hálózatkutatója, a pár éve hazaköltözött és itthon tanító és kutató Barabási Albert László publikált írást a Science magazinban a lex CEU-ról.

Barabási rövid írásában összefoglalja a magyar kormánynak a CEU ellen folytatott propagandáját, az alkotmányossági aggályokat felvető törvénykezését, illetve általában azt, ez mennyire csorbítja a magyar tudományos élet szabadságát.

A CEU-n tanító Barabási külön kiemeli, hogy az egyetem világviszonylatban is a legerősebbek közé tartozik. 

Mint fogalmaz, az ügy annyira súlyos (októberre kéne a CEU-nak a lehetetlen feltételeknek megfelelnie), hogy már csak magas szintű amerikai és európai nyomással lehetne belátásra bírni a magyar kormányt.  

„A CEU kiváló kísérlet Magyarország számára, hogy megmutasa, tudja-e garantálni az egyetemi intézmények életképességét és elkötelezettségét az oktatás magas színvonalának fenntartása érdekében. Ez egy olyan harc, aminek a kimenetele az egész világon visszhangozni fog. Egy vereség azokat fogja megerősíteni, akik korlátozni akarják a szólás szabadságát és az oktatást; a győzelem viszont megerősíti az akadémiai szabadságot”

Barabási Albert László pár hete, ötvenedik születése napján már kiállt nyilvánosan a CEU mellett. Írásunkból kiderül, többek között azért, mert az elmúlt években a CEU a hálózatkutatás egyik európai központjává vált. (Science)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt