17 éve volt szökésben, most elkapták az ETA volt vezetőjét

külföld
2019 május 16., 07:01
comments 21
photo_camera Ternera 2002-ben. Fotó: RAFA RIVAS/AFP

A Francia Alpokban fogták el a baszk terrorszervezet, az ETA volt vezetőjét, Josu Ternerát, akinek igazi neve José Antonio Urrutikoetxea. A férfi 17 éve volt szökésben, több gyilkossággal is vádolják, amiket az ETA nevében követett el.

Az Eta több mint negyven éven át harcolt a baszk függetlenségért, majd 2018-ban bejelentették, hogy feloszlanak. A 2011-es tűzszünet előtt több mint 800 embert öltek meg.

A beszámolók szerint Ternera súlyos beteg, és a francia rendőrség a spanyol hatóságok tippjei alapján akkor kapta el, amikor a kórházba tartott. A spanyol ügyészség szerint Ternera részt vett egy robbantásban Zaragozában 1987-ben, aminek 11 halálos áldozata volt, köztük 5 gyerek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.