17 éve volt szökésben, most elkapták az ETA volt vezetőjét

Ternera 2002-ben.Fotó: RAFA RIVAS/AFP

A Francia Alpokban fogták el a baszk terrorszervezet, az ETA volt vezetőjét, Josu Ternerát, akinek igazi neve José Antonio Urrutikoetxea. A férfi 17 éve volt szökésben, több gyilkossággal is vádolják, amiket az ETA nevében követett el.

Az Eta több mint negyven éven át harcolt a baszk függetlenségért, majd 2018-ban bejelentették, hogy feloszlanak. A 2011-es tűzszünet előtt több mint 800 embert öltek meg.

A beszámolók szerint Ternera súlyos beteg, és a francia rendőrség a spanyol hatóságok tippjei alapján akkor kapta el, amikor a kórházba tartott. A spanyol ügyészség szerint Ternera részt vett egy robbantásban Zaragozában 1987-ben, aminek 11 halálos áldozata volt, köztük 5 gyerek. (BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.